Бижута, принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV,

...
Бижута, принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV,
Коментари Харесай

Бижута на Мария-Антоанета ще бъдат предложени на търг в Женева

Бижута, принадлежали на Мария-Антоанета, брачната половинка на френския крал Луи XIV, ще бъдат препоръчани на търг в Женева, Швейцария, през есента, съобщи Франс прес.

Участниците в аукциона, който тръжна къща “Сотбис” ще провежда на 12 ноември, ще могат да наддават за над 100 лота. Всички те са владеене на семейството Бурбон-Парма.

“Говорим за най-значимата сбирка от бижута, предлагана в миналото на търг. Скъпоценностите, които до момента не са показвани обществено, ще дадат неповторима визия за живота на тази фамилия през миналите столетия”, споделят от аукционна къща “Сотбис”.

Една от звездите на търга се чака да бъде диамантено висящо бижу (пендатив) с внушителна естествена перла. Оценката на бижуто е сред 1 милион и 2 милиона $.
Участниците ще могат да наддават и за чифт перлени обеци, оценен на сред 30 000 и 50 000 $, както и за колие с над 300 естествени перли с оценка сред 200 000 и 300 000 $.
За комплект от украшения, включващ 95 диаманта, измежду които пет вид солитер, се чака да бъде платена сума сред 300 000 и 500 000 $.

На търга ще бъде препоръчана и диамантена тиара – брачен подарък от император Франц Йосиф за една от потомките му, ерцхерцогиня Мария Анна Австрийска. Оценката на диадемата, направена от учредената през 1814 година виенска бижутерска къща “Кьохерт”, е сред 80 000 и 120 000 $.

През март 1791 година, когато крал Луи XIV, брачната половинка му и децата им се приготвят за бягство от Франция и Революцията, опитът за което след това е осуетен, кралските бижута са изпратени в Брюксел, където обитава доверено лице на Мария-Антоанета. Довереникът ги приема и ги предава на австрийския император и племенник на кралицата. По-късно императорът ги връща на дъщерята на Мария-Антоанета, Мария Тереза Френска.

Мария-Антоанета е гилотинирана на 16 октомври 1793 година, напомня организацията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР