Бихте ли споделили най-дълбоките си тревоги с Алекса? Или пък

...
Бихте ли споделили най-дълбоките си тревоги с Алекса? Или пък
Коментари Харесай

Чатботът като психотерапевт - възможно ли е да му се доверим

Бихте ли споделили най-дълбоките си паники с Алекса? Или пък бихте ли помолили Siri за помощ в прочувствен момент след изключително тежък ден? Все повече хора се обръщат към чатботове и изкуствен интелект с разнообразни приложения, с цел да намерят бързи отговори и да се оправят с моментите на психологични рецесии. И защото тези системи работят със програмен продукт с изкуствен интелект (AI), те стават все по-сложни и стартират да дават много прилични отговори, които не се отличават, които би дал човек.

Но дали чатботовете в миналото ще бъдат задоволително близки до човешкото мислене, че да заместят ефикасния психотерапевт?

Според СЗО съвсем един милиард души по света са с психологични разстройства. Това е повече от един на всеки 10 и единствено дребна част от хората в потребност имат достъп до ефикасна и качествена грижа за психологичното здраве. И до момента в който всеки, който има някакви терзания за себе си или за собствен родственик, би трябвало да отиде при медицински експерт, лечебните услуги на чатботовете стават все по-достъпни. И търсени.

Д-р Пол Марсдън, член на Британското психическо общество, споделя, че приложенията от този вид могат да оказват помощ, само че единствено в случай че намерите верния чатбот. А кой може да удостовери това?

„ Когато ревизирах, се оказа, че има над 300 приложения, предопределени за хора, изпитващи тревога и безпокойствие. Но те би трябвало да се преглеждат единствено като допълнение към персоналната терапия, която да се прави единствено и само от човек – специалист  “, счита доктор Марсдън. Той обаче е заинтересован от опциите на AI за психотерапията, тъй като чатботовете в никакъв случай не се уморяват и в никакъв случай не не помнят какво е споделил пациентът.

Водещи компании за чатботове като OpenAI, компанията зад неотдавнашния ChatGPT, отварят своята технология за други приложения.

Програмистът Евгения Куйда, създател на Replika, създава американското приложение за чатбот, който предлага на потребителите тип психотерапия.

Чатботът демонстрира угриженост. Той постоянно е разполагаем. Тук е за да слуша и по-малко да приказва. И винаги е на ваша страна. Приложението стартира през 2017 година и към този момент има над 2 млн дейни консуматори. А всеки консуматор може да му постави аватар, какъвто му подхожда, с цел да се усеща удобно. Сред потребителите на зкуствения разсъдък - терапевт има деца с аутизъм, които се обръщат към приложението като тип загрявка за иден диалог с живи хора. Но има и възрастни, които просто са самотни и търсят диалог.

Смята се, че има и такива, които употребяват Replika, с цел да се упражняват да приказват пред аудитория, да разпростират причините си или даже да намират различна позиция по сложни въпроси, като брачните проблеми да вземем за пример. И до момента в който приложението е предопределено най-вече да бъде другар или събеседник, твърди се, че той може да помогне и за психологичното здраве, като да вземем за пример понижава възприятието на безпокойствие със спокоен и подкрепящ разговор. Ако не друго, то всеки самичък може да ревизира до какъв брой се усеща свестен и укротен, даже да знае, че си приказва с машина. 
 Още по тематиката за изкуствения разсъдък


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР