Бихте ли платили 2400 лева за самолетен билет от София

...
Бихте ли платили 2400 лева за самолетен билет от София
Коментари Харесай

2400 лв. за билет от София до Венеция, или как си живеят в Министерството на културата

Бихте ли платили 2400 лв. за самолетен билет от София до Венеция? Не? Е, очевидно в Министерството на културата (МК) биха, че дори и го вършат. Това разкрива следствие на OFFNews, обвързвано със скандалните разходи и организацията на българското присъединяване на Венецианското биенале тази година. Разхищението на средства обаче не стопира дотук.

За да представим своя план на най-престижното художествено събитие в света, е належащо да се наеме пространство в града, което да употребяваме за няколко месеца. Естествено, належащо е да пратим специалисти, които да огледат и оценят предлаганите пространства. За тази цел във Венеция са командировани 4 дами за 4 дни (06.11.2018 – 09.11.2018):
 Проф. Чавдар Попов: Националният конкурс за Венецианското биенале беше неуместен  Слава Иванова: След Светлин Русев Националната изложба ще пострада от Яра Бубнова  Преврат по комунистически в 03:46 сутринта
- Татяна Цветанова, шеф на дирекция „ Правно нормативна активност и публични поръчки “;

- Екатерина Джумалиева, шеф на дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “;

- Ярослава Бубнова, краткотрайно изпълняваща длъжността на Националната изложба и комисар на националното присъединяване на България на Венецианското биенале;

- Борислава Чакринова, помощник в Българския културен институт (БКИ) в Рим.

Самолетният билет на всяка от тях коства по 832 лв. . На всеки, който е летял до Венеция или до която и да е друга точка на Европа, тази цена би му се сторила леко солена. Бърза информация в уеб страниците за закупуване на билети демонстрира, че в случай че се купят билети за маршрута София-Венеция-София от през днешния ден, 2 юли, до 5 юли (тоест 4 дни, колкото са били жените) те ще костват 585 лв., като се лети 4,5 часа с италианските авиолинии. Тоест самолетен билет, който е платен от през днешния ден за през днешния ден (възможно най-скъпото време за купуване) и с компания, която не е нискотарифна - коства доста по-евтино от билетите, с които четирите дами са пътували.

Ако билетите бяха купени седмица авансово, цената им пада с още към 200 лв.. При обмисляне на пътуването с 3 до 4 месеца, цената на билет отиване и връщане може да е в границите на 200 лв.. Вместо това страната заплаща с нашите пари по 832 лв. на парче.

За нощувки на всяка от дамите са отделени по 613 лв. , по 204 лева за всяка от трите нощувки. Отново бърза информация в уеб сайтове за резервации демонстрира, че в случай че запазите от през днешния ден за през днешния ден стая във Венеция (в разгара на туристическия сезон, а не през ноември), може да си намерите място за 62 лв. на вечер. Да предположим, че не са спали в най-ниския клас хотели. Но и за 100 лв. на вечер има чудесни стаи покрай центъра. Защото при 200 лв. на вечер се отива в ценови клас " разкош ". И още веднъж би трябвало да отбележим, че в случай че бяха непокътнати 2-3 месеца по-рано, стаите щяха да са доста по-евтини. А датите на Биеналето и периодите за подготовка са ясни с години обратно.

Когато към всичко това се прибавят по 273 лв. за дневни и 101 лв. за вътрешен превоз за всяка (освен за Борислава Чакринова, която пътува с влака от Рим до Венеция за 326 лв., което също е малко по-висока цена от естествената, само че това е бял дерт на фона на останалото), се вижда, че за 4 дни страната е платила от нашите налози 6539 лв. за 4 свои служителки .

 Таблица: Министерство на културата

Това обаче не е най-страшното. Най-страшното идва, когато за откриването на Биеналето в Италия (07.05.2019 – 10.05.2019) са изпратени още веднъж 5 дами:

- Иванка Бедрова, шеф на политическия кабинет на министъра на културата;

- Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ към МК;

- Жулиде Хамзова, основен специалист в дирекция „ Връзки с обществеността и протокол “ към МК;

- Борислава Чакринова, помощник към БКИ Рим;

- Жана Яковлевна, помощник към БКИ Рим.

Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова са пътували от София до Венеция и назад за умопомрачаващата сума от 2425 лв. всяка . Не е ясно по какъв начин въобще може да бъде платен толкоз безценен билет до Италия. Максималната сума, която успяхме да намерим, беше към 1700 лв. за билет. И да желае, човек не може да пътува за толкоз доста пари. Билет отиване и връщане от София до Нова Зеландия (на 17 492 километра от България при 927 км, на колкото отстои Венеция) коства 2433 лв.. 

Екатерина Джумалиева пък е пътувала с билет за 1700 лв. при настояща цена от 585 лв. и най-благоприятен вид в порядъка на към 200 лв..

 Иванка Бедрова, шеф на политическия кабинет на министъра на културата, летяла за 2400 лв. до Венеция.

 Екатерина Джумалиева, шеф на дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ към МК, летяла единствено за 1700 лева до Венеция.

Двете служителки на БКИ са дали по 359 лв. за трен. На фона на всичко друго, те са напряко шампионки по пестеливост. Тук обаче идва другият стеснителен миг - за всяка от петте дами страната е платила за нощувки по 1015 лв.. Тоест, за 3 дни престой в хотел (ако считаме, че в 4 дни командировка е разумно да има 3 нощувки) са платили по 338 лв. за всяка вечер . Което допуска, че са спали в първокласни жилища, а са можели за половината, даже за една трета от тези пари да намерят изцяло допустими места за сън.

Но на непознат тил и 100 тояги са малко, както е споделил народът.

Като прибавим и сумите за дневни и вътрешен превоз, равносметката е следната: Министерството на културата е платило с нашите пари 13 857 лв. за командировка на 5 негови служителки за 4 дни (съвсем различен е въпросът какво е наложило тези души да са 5, а не примерно 2 или нито един).

Ситуацията става още по-обидна, когато си напомним непрекъснатото мрънкане на министрите през годините, че пари за просвета няма, а междинната месечна заплата, която взима един чиновник на Музикалния спектакъл в София, е 700 лв..

Държавата е поела и разноските на кураторката на българския павилион Вера Млечевска, артистите Лазар Лютаков и Рада Букова, комисарката Яра Бубнова, директорката на павилиона Катя Ангелова и Зорница Миткова, организатор отдел " Комуникации " към НГ. За общия престой на всички тях от 102 дни във Венеция, командировъчни, билети и така нататък министерството се е бръкнало с 23 120 лв. . Макар и още веднъж малко височко, сумата (имайки поради дългия престой на някои от хората) е по-приемлива, а и наподобява надалеч по-логично да платим за артистите, които пращаме там, вместо за бюрократи, чиято потребност да бъдат на място е съмнителна.

  Таблица: Министерство на културата

Целият този абсурден масраф на нашите пари е станал с утвърждението на министър Боил Банов . Дали той е знаел в действителност, или е разписал следващия документ, без доста да се интересува не е ясно, само че не приказва добре за работата му.

Остава да се запитаме две неща: какъв брой ли още сходни случаи на хабене на парите ни са отишли в самолетни билети и първокласни командировки за апаратчиците на министерството, до момента в който културните ни дейци изнемогват, и кой би трябвало да си подаде оставката за тази насмешка върху наш тил ?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР