Бихме могли да припомим на българския премиер Бойко Борисов подвизите

...
Бихме могли да припомим на българския премиер Бойко Борисов подвизите
Коментари Харесай

Хикмет Огуз: Да припомняме ли на Борисов за Баязид I Йълдъръм?

Бихме могли да припомим на българския министър председател Бойко Борисов подвизите на Мурат I и Баязид I Йълдъръм (Светкавицата). Но не го вършим. Президентът на Турция Ердоган е загатнал в свое изявление Босна и Херцеговина, имайки поради, че настояща Турция е правоприемник на Османската империя. Това кометира за Фрог нюз турският публицист и историк Хикмет Огуз. Според него турският президент единствено припомнил заръката на някогашния босненски президент Алия Изетбегович, който ден преди гибелта си през октомври 2003 година му споделил: " Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в завещание и по тази причина би трябвало да се грижите за тях. "
Преди 13-ти, 14 -и век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да стартираме да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава?

Това сподели министър председателят Бойко Борисов във връзка изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Босна и Херцеговина е " завещана " на Турция. Изказването на българския министър председател стана след срещата му в Сараево с ръководителя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Огуз съобщи още, че Баязид I Светкавицата е постигнал невероятни военни триумфи, които се учат и до през днешния ден в учебниците по военна история в целия свят. Българите не се ли усещат потомци на своите ханове и царе? Това е обикновено и разумно. Нелогично и неуместно е изказването на Борисов, тъй като българския държател Симеон е царувал, когато на Балканите не е имало османци.

Да не забравяме, че Ердоган преди време влючи и някои български градове в рамките на империята, към която се стреми. Тогава реагираха единствено учени и публицисти, а Борисов, който бе министър председател замълча. По-късно се похвали, че умеел да се схваща доста добре с турския президент.

Припомняме, че Баязид I по кръв е полубългарин. Майка му е Кера Тамара, дъщерята на българския цар Иван Александър и сестра на цар Иван Шишман. През 1378 година преди рухването под турско иго по гледище на султан Мурад І - бащата на Баязид І, тя става част от харема му. Подвигът й се счита за една от най-големите саможертви в българската история.

След гибелта на султан Мурад І синът му Баязид І незабавно убива брат си и напуща полесражението на Косово поле. Той се насочва към Одрин, с цел да си обезпечи владетелския престол. Пътят от Косово до Одрин минава с такава скорост, че получава прозвището “Светкавицата”. Новият султан се впуска в дълга военна еспедиция като съумява да превземе огромна част от Балканите, включително и България. Избива огромна част от аристократичните родове, както и висшите духовници. Неговата настъпателност и постигнатите победи го вършат един от най-известните пълководци по това време.

Гибелно за него обаче се оказва сражението с войските на монголския държател Тимур при Ангора през 1402 година Османската войска и съдружниците й, сред които и на български васали, е разрушена, а самият Баязид покорен. Той е затворен в клетка и употребен като столче за крайници и за качване на кон от Тимур, а брачната половинка на Баязид - Деспина Оливера Лазаревич е принудена да прислугва гола на Тимур.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР