Бих приел поста на председател на КПКОНПИ, ако ме оставят

...
Бих приел поста на председател на КПКОНПИ, ако ме оставят
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни

" Бих приел поста на ръководител на КПКОНПИ, в случай че ме оставят да работя като експерт "

Това сподели пред Иван Демерджиев, някогашен длъжностен министър на правораздаването. Той оглавяваше междуведомствената работна група, която трябваше да откри правната обстановка в тези контракти:

" Установи се, примерно контракт, подписан за стойност към 18 млн. лв., а по него са възлагане работи за 320 млн. лв.. Всичко над цената на контракта е плащано по незабележим контракт, което има правно отражение в това, че цената, която се дължи, би трябвало да бъде занижена, а не цената по контракта, като от нея се извадят облагите. Това не беше направено. Интересно беше, че бяха избирани контракти, по които възлагането беше доста близо до цената на контракта ". 

Според него пътните компании нямат съображение да стачкуват, тъй като са осведомени с този отчет и знаят, че казусът е юридически, а правните проблеми се вземат решение в съда.

По думите на Иван Демерджиев ще бъде нелегално, в случай че страната заплати 50% от сумите на компаниите, тъй като " половината ще бъде избрана по никакви критерии ":

" Това ще е политическо решение на юридически проблем, което е неприемливо ".

" Тези компании не помнят, че за Автомагистрала " Хемус " имат предплатено платени 1 милиарда лв., без да са почнали работа. И е доста забавно какво се случва с тези суми, платени още от държавното управление на Бойко Борисов, по какъв начин са платени предплатено, без да има една копка за тях ", разяснява той.

Демерджиев напомни, че още в края на служебния кабинет са били подписани съглашения с пътноподдържащите компании да се прекратят договорите и да се започват нови процедури:

" Остана да се правят единствено действия, свързани със отбрана на живота и здравето на пътуващите по пътищата и на националната сигурност. Тези процедури много се забавиха и едвам в този момент са стартирани. Когато приключат, ще има ново възлагане на тези, които завоюват публичните поръчки ".

Той съобщи, че е подготвен да помогне, в случай че някой го потърси по проблема, само че никой не го е търсил до момента.

В предаването " Неделя 150 " някогашен длъжностен министър на правораздаването разяснява и закриването на профилираните съд и прокуратура:

" Специализираното правораздаване да съществува, само че не в този тип. То има своето бъдеще по линия на интернационално съдействие и по линия на доста редки и характерни закононарушения. То беше извънредно разширено по обсег и изземваше пълномощия на общата прокуратура и съд. От разбора, който се направи, се видя, че са били формирани каузи, без да е била способена профилираната прокуратура, оттова спецсъдът е привързан да ги гледа, а крайните решения доста постоянно демонстрират, че тези каузи е трябвало да ги гледат общите прокуратура и съд. А профилираните са били избирани, тъй като от тях се очакваше избран метод, какъвто се и получаваше, за жалост, избрани резултати, които обслужваха главно изпълнителната власт по това време ".  

Според Демерджиев цялата правна общественост би трябвало да покаже, че държанието на основния прокурор Иван Гешев е нетърпимо:

" Защото без работеща на правилото на господство на правото прокуратура, работеща свободно, без значение, правилно, страната ще изпита съществени усложнения и това към този момент се вижда през последните месеци. Липсата на прокуратурата се вижда и тежи доста ". 

Иван Демерджиев посочи, че не е водил диалози с премиера Кирил Петков за съответни постове, само че би се съгласил да поеме пост, като този на ръководител на КПКОНПИ, в случай че " има сигурността, че ръководещото болшинство ще му се довери да прави промени и да работи като експерт ", а не да бъде подложен, с цел да извършва нареждания. 

Интервюто на Явор Стаматов с Иван Демерджиев в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от звуковия файл.

Европейски Съюз отпуска още 50 млн. евро за филантропична помощ за потърпевшите от войната на Русия в Украйна.

От тях 45 млн. са за филантропични планове в страната, а останалите 5 млн. - за Молдова.

Средствата ще бъдат ориентирани към най-неотложните филантропични потребности - незабавна здравна помощ, достъп до питейна вода и хигиена, леговище и протекция, помощ с пари кеш и поддръжка против насилието на полова основа.

БНР
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР