„Бих посъветвала работещите хора да си прехвърлят осигуровките за втора

...
„Бих посъветвала работещите хора да си прехвърлят осигуровките за втора
Коментари Харесай

Втората пенсия като основната – малко, но от сърце

„ Бих посъветвала работещите хора да си трансферират осигуровките за втора пенсия в НОИ”, разяснява пред „ Новини.бг” икономистът Мика Зайкова, дълготраен специалист във финансовите и обществените среди.

Това тя сподели след раясненията, направени от обществения министър Бисер Петков по тематиката. Мика Зайкова разясни, че втората пенсия първоначално ще е доста ниска, защото осигурителните вноски за нея са от 5 до 7 на 100 до в този момент и сумата е в директна взаимозависимост от натрупването на средства. И успокои, че даже някой от частните пенсионни фондове да банкрутира, няма ужасно, защото са планувани благоприятни условия за възобновяване на средствата от аварийния фонд. „ В тозисмисъл е по-добре хората да си трансферират обезпечаването за втора пенсия в НОИ”, разяснява Мика Зайкова.

Гарантираната минимална пенсия ще важи за хората, които имат задоволително огромни партиди, с цел да вземат пожизнена пенсия. Размерът й ще се дефинира съгласно това каква е била минималната пенсия в страната в годината на пенсиониране. Например през 2021 година, когато в пенсия би трябвало да излизат дамите, родени през 1960 година,ще бъдат платени първите пенсии от универсалните фондове, чийто размер ще е 47, 52 лева всеки месец.

През 2024 година, когато излизат в пенсия и първите мъже с вноски в тези фондове, би трябвало да получават месечно по 52,68 лева

Втората наложителна пенсия ще се прибавя към първата от Национален осигурителен институт, която пък ще бъде намалявана с 20 на 100, колкото е делът на осигуровките в частните фондове.

Ако изберем да получаваме пенсия до гибелта си, то тя няма да се наследява. За да имаме това право, ще би трябвало да посочим обезпечен интервал на погашение - 5, 10 или 15 години. През това време фондът ще е задължен да заплаща сумите, в това число и на наследниците, в случай че пенсионерът почине, съгласно разясненията на обществения министър Бисер Петков. Пожизнената пенсия може да се изплаща и в смесен вид - разсрочено за избран интервал, което по-късно да премине в пожизнено, стига насъбраното в партидата да е задоволително за задачата.

От направените уточнения излиза наяве, че получаващите и съществена, и втора пенсии у нас, ще не престават да са най-бедни измежду събратята си от останалите страни в Европейски Съюз. Като това е годно както за богатите, по този начин и за недотам заможните ни сънародници. Защото законът е сложил калпави ограничавания, по този начин щото и можещите да нямат право да се обезпечават върху повече от 2000 лева за пенсия. Те имат съображение да се питат: „ Защо тогава да го вършим, вместо да си спестяваме в банката бели пари за черни дни?”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР