Бих посъветвала бизнеса и малките предприятия да търсят покупка на

...
Бих посъветвала бизнеса и малките предприятия да търсят покупка на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Бих посъветвала бизнеса и малките предприятия да търсят покупка на електроенергия на база на двустранни договори


Бих посъветвала бизнеса и дребните предприятия да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни контракти. Това сподели министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти в Народното събрание. Министърът дойде за присъединяване в съвещанието на комисията по енергетика, само че тя бе отсрочена, заради удължено съвещание на Народното събрание поради разискването на промени в Закона за бюджета, поради партийните дотации.

В рамките за съвещанието на парламентарната енергийна комисия трябваше да се разиска обстановката на свободния пазар на електрическа енергия, където през последните дни на платформата „ Ден напред “ се следят по-високи цени на търгуваната електрическа енергия.

Ако има някакво напрежение на пазара на електрическа енергия, то е поради платформата " Ден напред ", само че има още две платформи, изясни министъра. Тя посъветва компаниите да купуват ток по двустранни контракти.

„ Ние имаме доста добър разговор с сътрудниците от бизнеса и за нас като държавно управление е извънредно значимо да бъдат обезпечени такива условия, които да подсигуряват конкурентоспособността на бизнеса. Така че всеки един проблем с всяко едно дружество, колкото и малко да ето за нас съставлява проблеми на който ние би трябвало да търсим решение. Това, което аз бих посъветвала бизнеса или дребните предприятия: дано да поставят старания и да търсят покупка на електрическа сила на база на двустранни контракти (Централизиран пазар за двустранни контракти - ЦПДД). Това им подсигурява една предвидимост във връзка с разноските за електрическа сила и една по-голяма резистентност по отношение на производството, което те осигуряват- Платформата Ден напред е основана и тя би трябвало до удовлетворява потребностите от електрическа сила единствено във връзка с избрани флуктуации. Тоест в случай че в избран миг има нужда от в допълнение количество електрическа енергия да се излезе на тази платформа и да се закупи това количество. Така че моята рекомендация е да се търси подобен вид “, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Малко преди този момент енергийният министър разяснява, че напрежението е главно поради платформата „ Ден напред “, като отбрани работата на държавните предприятия в групата на БЕХ.

„ Напрежението, което се основава епизодично, в избрани моменти е само и единствено на платформата „ Ден напред “. Дружествата от държавната енергетика търгуват своята електрическа енергия според делото БЕХ/електричество, само че тези количества се усилват и до 2020 година ще доближат 800 МВт на час, а в сегашния миг са почти 600 МВт на час. Трите сдружения производители от групата на БЕХ обезпечават електрическа енергия за платформа „ Ден напред “. Цената, от която се започва е 44 лв.. Това сдруженията от държавната енергетика имат като ангажимент и те го извършват доста прецизно. Отделно от това всички свободни количества се оферират още веднъж на борсата на другите й платформи. И настрана от това, знаете, че държавните сдружения имат уговорката да обезпечат електрическата енергия за битовите консуматори. За контролирания пазар. Съгласно ценовото решение на КЕВР, НЕК би трябвало да обезпечи 13 млн. МВтч а АЕЦ, след нарастването на квотата – 3 млн. МВтч за контролирания пазар “, сподели Петкова.

„ БНЕБ действа по този начин, както всяка една друга борса в Европа. БНЕБ работи въз основата на разпоредбите, които са избрани от Европейския съюз. Така че това е пазара. Знаете, пазара има две страни: търсене, има и предложение. Така че такава е обстановката към сегашния миг. Аз мисля, че това не са някакви изключения, не са някакви травматични събития и обстановки, само че несъмнено, доста от предприятията или не са съумели да си закупят електрическа сила на база на двустранни контракти и на процедура отиват на платформа „ Ден напред “, тъй като в действителност, в случай че има някакво напрежение във връзка с цената би трябвало да е ясно, че тя се отнася единствено за цената на платформа „ Ден напред “. Има още две платформи на борсата, които са – за двустранна търговия и платформата в границите на деня “, сподели Петкова.

В отговор на въпрос дали обстановката на пазара постанова нужда от нови законодателни промени, изключително на фона на това, че казусът с „ експлоадиранията “ на цените се повтаря епизодично, министърът отговори, че първо би трябвало пъкъл има доста сериозен разбор. “

„ Може да се приказва за промени в закона въз основата на разбор. Така на прима виста не е разумно да се вършат каквито и да е анонси за промени в закона. Трябва да се изследва отвред тази обстановка и тогава към този момент да се реши нужни ли са такива (промени в закона за енергетиката). Целта на днешното съвещание бе да чуем всички заинтригувани страни. Да обсъдим обстановката и единствено в границите на един разговор да стигнем до едно решение, в случай че се постанова токова във връзка с законовата уредба “, сподели министър Петкова. Тя бе безапелационна, че БНЕБ работи извънредно по разпоредбите на Европейския съюз.

„ Вече споделих БНЕБ работи по разпоредбите на Европейски Съюз. Нашата борса работи извънредно добре. За три години нашата борса се разви извънредно добре. Налице е цялата палитра от платформи, на които може да се търгува електрическа сила. Но несъмнено, всяко едно законодателство може да бъде доусъвършенствано, в случай че събитията постановат това. За да се стигне до такова решение би трябвало да има необятна полемика, да чуем всички отзиви и в случай че има нужда законодателя, сигурна съм ще удовлетвори сходни стремежи, в случай че са налице учредения за това “, изясни тя.

Министър Петкова бе безапелационна, че „ страната прави това, което е написано в Закона за енергетиката “.

„ През предходната година бяха направени промени в Закона за енергетиката, според които цялото количество създадена електрическа сила от всички производители на електрическа сила се търгуват на БНЕБ. Тук може би е значимо да отворим една скоба и да кажем: държавната енергетика обезпечава почти 60 % от купуваната електрическа сила на борсата. Останалите 40% се обезпечават от други производители на електрическа сила. Така че това, което се получи като флуктуации на пазара е в границите на тези първи няколко дни на месец юли “, сподели тя. В същото време министъра напомни, че способният орган е Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и „ всеки един, който разполага с някакви данни за нарушавания би могъл да сезира КЕВР и той в границите на своите компетентности, които ясно са избрани в Закона за енергетиката може да се произнесе “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР