Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията,

...
Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията,
Коментари Харесай

Георги Първанов: Борисов след изборите да се оттегли, а Радев да не влиза в партийната политика

Бих посъветвал Борисов след изборите да се отдръпна в партията, да си я заздрави, да си я укрепи. Негови представители, в случай че имат отношение към властта, да влязат по-активно, в случай че не да постоят на аварийна пейка. Това сподели президентът в интервала 2002-2012 година Георги Първанов в предаването „ Неделята на Нова “ по Нова телевизия.

Според него всеки е жертван на сходна отмора.

„ Няма безконечни водачи. Имало е преди 10 ноември, само че в случай че н якой желае да се мери с Тодор Живков, сбъркал е времето “, посочи още той.

Първанов напомни, че е бил единственият държавен глава на ръба на импийчмънта, който припомня за едни доста тежки връзки сред ГЕРБ и него и в частност сред него и Борисов.

" Не е нещо ново, това, което сега се случва. Борисов има запас, той може да удържи, в случай че изиска , въпросът е дали той ще реши тактически това по-изгодно ли е за него. Критикувах Бойко Борисов в границите на първия му мандат. От там потегли и тази история с импийчмънта. на първия месец аз го подлагах на критика, че отиде неопитен на срещата с Путин по енергийните въпроси ", изясни Първанов и добави, че в никакъв случай не е търсил реванш, рецензиите всъщност, по политики нямат нищо общо с реванша.

На въпрос дали би посъветвал президентът Румен Радев да направи партия, Георги Първанов отговори: " Млад човек, има капацитет, може да се опита. Само личната харизма, в случай че щете даже и хрумвания, не стигат. Аз съм песимист към концепцията господин Радев да влиза в партийната политика, само че той може да се бори за втори мандат ".

По думите на Първанов, институциите не трябва да оставят без опция за разговор, тъй като злополуката е идна.

" Тезата на Движение за права и свободи за оставката на президента и на държавното управление има други измерения. Аз най-малко я пояснявам като една морална оценка за държанието на държавното управление и президент. Това би трябвало да се чуе. Няма по какъв начин страната да продължи да бъде в този безпорядък, в тази война. Аз в никакъв случай не съм употребявал понятието " война сред институциите ", която е момента. Но в случай че в Народното събрание тази неотстъпчивост ще се позволи като възела се разсече, то сред институциите не трябва да оставят без опция за разговор, тъй като злополуката е идна. След това функциите ще се разменят. Кабинетът на Борисов е изтъркан . Вероятно ще има рокада на върха. Ако някой се опита от болшинството да изиска оставката или импийчмънта на президентът Радев, ще го направи още по-голям воин ", сподели президентът.

" Трябва да има най-малко една минимална опция да си вдигнат телефона и да изкоментират един съответен, само че значим въпрос, тъй като по този начин няма да стане - това е пътят към разрухата на страната. Защо не обсъдят това, което ни следва на нас, на Европа, на света с новата вълна от ковид ", добави Първанов.

" Много бих желал да видя българския президент, в тази ситуация става дума за господин Радев, да има по-балансирана роля. Не съм запомнил положително изказване на президента Радев . Сега е доста елементарно Борисов да го критикуваш и да го тикаш в ъгъла. Опонентът не трябва да бъде обезоръжавана. Трябва да му се остави излаз. Ако го нямаше това искане безусловно да се случи служебното държавно управление с някакъв подтекст, че от това следва кавга, съгласно мен Борисов щеше да си тръгне ", съобщи още президентът 2002-2012 година

Той разяснява и вътрешнопартийния избор в Българска социалистическа партия.

„ Не желая да засенчвам триумфа на Корнелия Нинова, той наподобява величествен, и аз не бих го оспорил, само че считам, че една от аргументите Българска социалистическа партия да загуби на два пъти откакто е на ръба, е поръчката на Нинова да бъде образец “, сподели Първанов.

Президентът изрече позиция и по отношение на Договора за добросъседство с Македония. Според него пропускът за историята в Договора е можел да се запълни, само че към този момент е късно.

„ Аз го оцених положително към оня миг. Общата история би трябвало да се разпише в един два абзаца, че става дума за това, че до началото на 20 век популацията е имало общо съзнание, общо българско съзнание ", добави още той.

Според него това е пропуск. „ Той можеше да се запълни, мисля, че към този момент е късно, в случай че ме опровергаят, ще го адмирирам “, посочи още Първанов.

На въпрос дали това ще се трансформира в неуспех, Първанов отговори: „ За мен то към този момент е неуспех “.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР