Бих казал, че през последните 7-8 години има дори понижение

...
Бих казал, че през последните 7-8 години има дори понижение
Коментари Харесай

Ръководителят на Комисията за стоковите борси уверява, че като цяло няма поскъпване на храни

Бих споделил, че през последните 7-8 години има даже намаляване на цените на главните храни – в бранша има свръхконкуренция, даже да желаете, не можете да предизвикате мълниеносен растеж. Това съобщи Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.
Иванов обаче призна за изключения пред Българска национална телевизия – да вземем за пример при месото, след африканската чума и чумата по свинете, междинната цена се качила от 6 лева на 9 лева за кг.
 Организация на обединените нации: Световните цени на храните доближиха съвсем седемгодишен пик Организация на обединените нации: Световните цени на храните доближиха съвсем седемгодишен пик
През януари 2021 година международните цени на питателните артикули доближиха най-високото си равнище от близо седем години насам. Организацията по...
Единственият артикул, който трайно си промени цената поради коронакризата, е оризът – в международен мащаб, съобщи Иванов. Той уточни покачване от 20-30 стотинки.
За хляба Иванов отхвърли да има внезапна смяна нагоре в цената. Според него, никога няма далавера, не може и причина за повишаване да е суровината – зърно има, акцентира специалистът. „ Нито една цена не е презавишена ”, сподели той и посочи, че при всички производители към този момент има доближат най-малко на разноски и повече не могат да усъвършенстват.
3-5-5% годишно се трансформират цените на храните, само че единствено при някои. При яйцата от години няма смяна, при пилешкото месо също, съобщи Иванов. Според него, в този момент имало много по-евтини зеленчуци по отношение на същия интервал на 2020 година. Имаме ниво на доматите, сравнимо с 2017 година, краставиците са 11% по-евтини на годишна база, даде образци той.
Иванов предложи хората да наблюдават следните нива на цените на едро и уточни, че при неприятна логистика продуктите нарастват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР