Бих искала да задам пет въпроса към петима депутати: Мустафа

...
Бих искала да задам пет въпроса към петима депутати: Мустафа
Коментари Харесай

Нинова пита с примери: Кой ще спонсорира политическите партии?

" Бих желала да задам пет въпроса към петима депутати: Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Валери Симеонов, Христиан Митев и към госпожа Менда Стоянова ", обърна се водачът на Българска социалистическа партия към съперниците си в Народното събрание.
Първият ми въпрос е, ще имат ли право компании, които имат обвързване към бюджета на България, да спонсорират партии, които ръководят сега България?
Освен това, ще имат ли право компании, които получават публични поръчки да спонсорират партии, които вземат участие в ръководството на страната и раздават публичните поръчки?
Трети въпрос – ще могат ли компании, регистрирани в офшорни зони, да финансират партии в България?
Четвърто - ще могат ли религиозни юридически лица – български и непознати да финансират български партии?
Петият ми въпрос е, ще могат ли Неправителствени организации – български и непознати, като юридически лица с нестопанска цел да финансират български партии?
" Не виждам никой от вносителите на тези текстове с изключение на господин Валери Симеонов, само че нямам доверие, че той ще се наеме да дава отговор от името на вносителите: Карадайъ, Пеевски и Цонев, още по-малко от госпожа Стоянова.
Все отново желая някой да отговори на тези въпроси. От отговора ще стане ясно защо става дума в тези оферти по закона “, добави Нинова.
Поканете вносителите на предлагането компании да финансират партиите – няма представители на Министерство на финансите, министър председател, нито вносители.
Призивът беше в границите на дебата по Закона за държавния бюджет по отношение на предлагането на Движение за права и свободи партиите да могат да получават дарения от физически и юридически лица,
Това беше следващият апел от страна на Българска социалистическа партия в границите на днешните разисквания за наличието на представители на Министерство на финансите и Министерски съвет.
Корнелия Нинова няма съображение да сплотява предлагането ни за таван на даренията с това на ДПСр отговори водачът на НФСБ Валери Симеонов.
„ Взех това изявление, тъй като бях провокиран. Естествено, че не мога да приема метода, по който желаете да получите пояснение и отговор на нашето предложение.
За следващ път с операция вие ни вкарвате в едно общо предложение с това на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев. Не, ние имаме друго предложение, което е друго.
Нямате учредения да обединявате тези оферти и да търсите отговор на общо оферти. Нашето предложение е направено тъкмо с концепцията и в него е заложено опцията за подкрепяне на политическите партии като една друга мярка като една опция на невъзможността една политическа мощ, изключително по-малка такава да се устоя с един лев дотация.
От друга страна обаче ние залагаме таван на тези дарения , с което демонстрираме, потвърждаваме, че по никой случай не става въпрос за безкрайно субсидиране “, сподели още Симеонов.
Той уточни, че може да даде образци на изнудване от страна на ръководещите партии. Симеонов предложи да не може да се получават дарения от от юридически лица, еднолични търговци с обществени отговорности към страна и община, регистрирани в страни и територии с преференциален данъчен режим, както и такива, които извършват публични поръчки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР