Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя

...
Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя
Коментари Харесай

Земята - домът, който опустошаваме сами

" Бих желал да споделя едно изобретение, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се пробвах да подреждам вашия тип и осъзнах, че вие не сте тъкмо бозайници. Всеки бозайник на тази планета инстинктивно основава естествено равновесие със заобикалящата го среда, единствено вие, хората не го вършиме. Вие се движите от една територия в друга, размножавате се още веднъж и още веднъж, до момента в който не изчерпите всеки естествен запас и тогава единственият метод да оцелеете е да се преместите на друга територия. Има още един организъм на тази планета, който следва същия модел. Знаеш ли кой е той? Вирусът. Човешките същества са болест, ракът на тази планета. "

Това са думите на Агент Смит, воин от кино лентата " Матрицата ". Те са цялостната истина. Нашето безконтролно държание и липса на съвест изцяло унищожава всичко, до което човешкият жанр се допре. Макар да сме осведомени и да имаме достъп до всяко кътче на Земята, оставаме затворени в нарцисизъм, тесногръдство, които се изродиха в неограничен консумеризъм. А той раздели света на две - апетит и разхищаване, беднотия и свръхпроизводство. Докато мислим за себе си, за всеки обособен човек, като за уединен остров, не виждаме по какъв начин типът ни потъва в личния си отпадък, в обезлесени площи, пустините, дишайки мръсния въздух и сеейки гибел над всичко живо.

“Тези, които имат малко съвест, си споделят: " Какво мога да трансформира аз? ". Нищо и всичко. ”

Ето по какъв начин можеш да окажеш помощ:

Пести даденостите - ток (не оставяй уреди на stand by режим, гаси лампите, не ползвай, в случай че не се налага), вода (спирай кранчето при миене на зъби и сапунисване под душа, мий плодовете и зеленчуците с допустимо минимум вода, на лека струя). Пести хартията.

Пести изчерпаемите запаси - карай колело или върви пешком, вместо с автомобил. Ако не може - кооперирай се.

Разделяй боклука осъзнато - батериите предавай по съответните места, връщай амбалаж, предавай на вторични първични материали и за рециклиране;

Стреми се към многократна приложимост - платнени торби, вместо найлон, стъкло, вместо ПВЦ, храна в кутия вместо еднократни кутии

Купувай по-малко храна и пазарувай осъзнато - с обстоен лист без отклонения, с проект за готвене през седмицата.

Избирай прясна, непакетирана храна от производител, от пазара, вместо от огромния хипермаркет.

Търси локалната храна, която се доставя от не повече от 100 км до обитаемото място, вместо пътувалата от другия завършек на света, колкото и да е потребна.

Изхвърляй боклука си на избраните места - изключително значимо е за фасовете, памперсите, найлона и ПВЦ-то, металните консерви. Пази дивата природа непокътната.

Търси движимости за бита и облекла втора ръка. Fast fashion промишлеността е огромен замърсител и постоянно в нея взе участие детски труд. За изработката на всеки предмети от бита са употребени запаси - използвай още един път, с цел да няма разхищаване. Търси локалните занаятчии и производители.

Учи децата да пазят природата и средата си чиста, да обичат животните, най-важното - бъди техният персонален образец.

Защото ето какъв свят им оставяме:

Изменение на потреблението - 120 метрова мрежа събира риба от Мавритания поради потребностите ни от протеини, фосфор и омега 3- и 6-мастни киселини.


Мъртви животни в рискови от световното стопляне зони - Западните фиорди Svalbard, Норвегия, които обикновено замръзват през зимата, остават без лед към този момент през целия сезон. Полярните мечки и други хищници умират от апетит заради липса на плячка.


Намаляващите острови - Островните страни са най-зависими от покачването равнището на Световния океан. Вече цели градове и острови, като Малдивите " потъват " или към този момент са под водата.


Животновъдство в Бразилия - Най-големият експортьор на говеждо месо в света обезлесява хиляди площи, с цел да ги освободи за ферми. Горите се трансформират на пасища.


Водоотводни тръби - Албърта, Канада. Катранените пясъци и обвързваните водопроводи вкарват замърсяванията в река Атабаска. От там те непосредствено влизат в хранителната верига.


Минно дело - Мината " Мир " в Русия е най-голямата мина за рандеман на диаманти в света. Подобни язви в земната кора могат да имат последствия върху придвижването на масите под нея и да доведат до катаклизми.


Отровни пейзажи - Албърта, Канада. Въздушна панорама от " катранени пясъци " в Канада. Промяната в ландшафта се вижда от Космоса.


Обезлесяване - Британска Колумбия. Заради мащабите на обезлесяване Канада е наричана " Североамериканската Бразилия "


Дърводобив в Орегон, Съединени американски щати - без коментар


Огромни машини - Багер 288, най-голямата нестационарна машина в света, разчиства скални и други земни маси за задачите на минното дело в Германия.


Свръхпопулация - Шанхай - 24 милиона души, Мексико сити е 28 милиона души - най-големият град в света.


Мрачно небе - Въгледобив, Англия.


Сметища - Едно от най-големите в света - Бангладеш


Мръсен океан - Ява, Индонезия е най-населеният остров на света. Красивото кътче не радва към този момент сърфистите.


Отровени животни и птици - Труп на птица, открит на о-в Midwaу, относително далечен от континент остров в Тихия океан, разкрива " храната " й - пластмаса, метал и други отпадъци.


Безотговорно земеделие - Китай, никаква естествена среда, целият пейзаж е разкроен и изменен за задачите на изхранването.


Горски пожари - Като този в Колорадо, Съединени американски щати, имат за причина повишение на температурата, безотговорното човешко държание и изменените пейзажи
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР