"Бих искал да помоля всички хора, които считат себе си

...
"Бих искал да помоля всички хора, които считат себе си
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Всеки истински вярващ знае, че най-важният атрибут на вярата му е да носи Христос в сърцето си

"Бих желал да помоля всички хора, които смятат себе си за вярващи православни християни - дано предизвикваме послание към всички наши съграждани да се въздържат от посещаване на църквите през идните Великденски празници ". Това разяснява политологът Огнян Минчев след срещата на премиера с представителите на Светия синод във връзка по мотив идните огромни християнски празници Цветница и Великден и отхвърли на църковната власт у нас да затвори храмовете за работа по време на пандемия.

"Аз ще предложа вид на послание в идващите 24 часа, само че апелирам всеки, който има религия, богословска подготвеност и гражданска отговорност да се причисли, с цел да може да подготвим един къс текст - зов, който да стигне до оптимален брой хора. Очевидно е, че българската страна в лицето на премиера зае компромисна позиция. Тя може да се окаже отчасти сполучлива, само че носи и прекомерно огромен риск от стимулиране на болестта в българското общество. Да не забравяме, че във Франция и Южна Корея началото на всеобщата зараза бе сложено от събиране на религиозни общности - една в Корея и една във Франция. У нас става дума не за събиране на една общественост, а за събиране на стотици - хиляди общности пред и в църквите по места. Всеки същински набожен знае, че най-важният признак на вярата му е да носи Христос в сърцето си.

Затова не е належащо да напускаш дома си, фамилията си, уединението си. Напротив, уединението оказва помощ. Затварянето на религиозните храмове в целия свят е удостоверение не за това, че духовните водачи по света са по-компромисни Богоносци от българския Синод. Напротив - затварянето на храмовете е удостоверение за любов към близък, грижа за това всеки човек да бъде предпазен, да получи своя добър късмет за оцеляване. Ние - вярващите, ще би трябвало да свършим това, което няма да бъде осъществено от БПЦ, няма да бъде обезпечено от страната - да убедим съгражданите си да останат по домовете си, с цел да дадат късмет на околните си и на всички хора да се спасят от болест. Без да вършат компромис с вярата си - тъй като всеки от нас е задължен да посрещне Възкресение Христово в сърцето и душата си. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР