Биг Брадър отдавна не е само телевизионно шоу. То е

...
Биг Брадър отдавна не е само телевизионно шоу. То е
Коментари Харесай

Китай - мястото, където Биг Брадър всява ужас

Биг Брадър от дълго време не е единствено телевизионно шоу. То е действителност – и то брутална. Ако желаете да я видите или да научите повече за нея, отидете в Китай и се запознайте с Китайската обществена кредитна система.
Какво съставлява тази система – всъщност това е оценка на гражданската и икономическата известност на всеки индивид в Китай т.е. до каква степен може да се има вяра на съответния индивид и да се разчита държанието му да е изрядно. Идеята е системата да бъде напълно приключена до 2020 година. Но даже в този момент, две години преди този краен период, към момента има доста неясноти – като да вземем за пример дали ще обхване безусловно всеки жител и всяка компания в Китай в една обща база на надзор или ненапълно системата ще остане децентрализирана. А основата на системата т.е. съставянето на оценката се основава на тотално следене на живота на оценения индивид и сформиране на оценка посредство специфични логаритми, които регистрират всеки един аспект от живота.
Стълбовете на системата са четири – " почтеност в държавните каузи ", " бизнес интегритет ", " обществен интегритет " и " правосъдна резистентност ".
Началото е сложено през 2013 година. Тогава Китайският висш съд основава черен лист с имена на длъжници, в който има към 2000 имена. Това е първата стъпка в Китайската обществена кредитна система. През 2015 година Китайската национална банка дава лиценз на 8 компании, които да стартират тествания на обществени кредитни системи. Една от тези компании е Sesame Credit, чийто притежател е Alibaba Group. Тези компании работят в тясно съдействие с страната, като основават и тестват софтуерна система и логаритми, които да вършат оценките на субектите. А през март тази година организация Reuters заяви, че ограничавания, налагани на жители и бизнес поради ниски оценки според Социалната кредитна система, ще влязат в действие от 1 май. Първите санкции са факт – отказани са няколко милиона полета и пътувания със скоростни влакове на хора, които има ниски оценки и влизат в черни описи поради държанието си.
За Китайската комунистическа партия системата съставлява основата на " обществена пазарна стопанска система ". За мнозина здравомислещи обаче това е въплътеният смут на бъдещето – цялостен надзор над персоналния и професионалния живот на всеки един човек.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР