Бидзина ИванишвилиГрузинският президент Гиорги Маргвелашвили подкрепи днес влиятелен милиардер да

Бидзина ИванишвилиГрузинският президент Гиорги Маргвелашвили подкрепи днес влиятелен милиардер да ...

Грузинският президент подкрепя влиятелен милиардер за премиер.Бидзина Иванишвили

Грузинският президент Гиорги Маргвелашвили подкрепи днес влиятелен милиардер да стане министър-председател - ден след внезапната оставка на предишния премиер, предаде ДПА в четвъртък.

"Този маскарад за избор на премиер трябва да спре. Призовавам управляващата партия да номинира Бидзина Иванишвили", заяви Маргвелашвили.

Иванишвили е основател на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", към която принадлежат и президентът, и Гиорги Квирикашвили, който вчера подаде оставка като министър-председател.

Като лидер на управляващата партия Иванишвили трябва да стане премиер, призова държавният глава, според текста на негово изявление, публикуван на официалната му интернет страница.

Иванишвили вече има опит като министър-председател, заемайки за кратко поста през 2012-2013 г. по време на политическия преход.

Квирикашвили, който подаде оставка като премиер на Грузия на фона на продължителни разногласия с високопоставени служители, е смятан за близък съюзник на милиардера.

Според местни медии Иванишвили бил недоволен от управлението на Квирикашвили и също го призовал да се оттегли.

 

Гиорги Квирикашвили подаде снощи оставка заради разногласия с Иванишвили. "Реших да се оттегля като министър-председател на Грузия", каза Квирикашвили, който заемаше поста от 30 декември 2015 г.

"Имахме някои разногласия с лидера на управляващата партия", заяви той. "Мисля, че сега идва момент, когато лидерът на партията би трябвало да получи възможност да попълни нов кабинет", каза Квирикашвили в изявление по телевизията.

АФП поясни, че решението на премиера след прекарани две и половина години на поста идва на фона на нарастващо обществено недоволство от състоянието на икономиката и след масови протести. На 1 юни хиляди хора излязоха по улиците на столицата Тбилиси заради съмнение за политическа намеса в съдебно дело за убийство и поискаха оставката на Квирикашвили. Последва стачка на работещите в столичното метро, която парализира обществения транспорт в града. През миналия месец също имаше многохилядни протести в Тбилиси срещу брутални полицейски акции в два популярни нощни клуба, като демонстрантите поискаха оставка на премиера и вътрешния министър.

Според грузинската конституция оставката на премиер означава оставка на цялото правителство. Управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" разполага със седем дни да представи кандидатура на премиер, която президентът формално трябва да одобри, предаде АФП.

Източник: mediapool.bg