Библиотеките могат да бъдат един от компонентите, при който може

...
Библиотеките могат да бъдат един от компонентите, при който може
Коментари Харесай

Библиотеките - място за среща на ценности и технологии

Библиотеките могат да бъдат един от съставените елементи, при който може да построяваме екосистеми на проспериращи общества в разнообразни браншове . Това съобщи ръководителят на Международното европейско придвижване и евродепутат Ева Майдел на конференция, отдадена на " Национална библиотечна седмица ". Инициативата се организира от 14 до 18 май под наслов " Достойно бъдеще за нашите библиотеки ! ".

По думите й библиотеките могат да трансформират живота, човешки ориси и да вземат решение бъдещето на хората . " Виждам интереса на жителите, на учениците и като цяло на обществото да научи повече ", посочи Майдел и добави, че би трябвало по-активно да се приказва за библиотеките .

 Книгите потеглят на поход в 68 библиотеки в страната
Книгите потеглят на поход в 68 библиотеки в страната

Според проучвания, част от естествения разсъдък на индивида се развива до осмата година

" Аз съм един от хората, които имат вяра, че библиотеките принадлежат както на сегашното, по този начин и на бъдещето . Те могат да бъдат едно отлично място, в което можем да прилагаме новаторски услуги и място като обществено пространство ", акцентира Ева Майдел.

Според Амелия Гешева, зам.-министър на културата , би трябвало да си отговорим на въпроса дали библиотеките принадлежат на предишното или на бъдещето. " Библиотеките принадлежат на сегашното и посредством тях би трябвало да възпитаваме подрастващото потомство ", сподели тя и добави, че това е едно място, в което обществените контакти могат да се поддържат живи и същински .

 Радев уточни дигитализацията за задача на библиотеките
Радев уточни дигитализацията за задача на библиотеките

Библиотеките могат да бъдат мощен контраст против подправените вести

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката разяснява, изрази убеденост, че децата, минали през библиотеките, са повишили неведнъж своята просветеност . " От Министерство на образованието и науката имаме концепция да разтеглим Националната стратегия за музеите и всички сходни практики ", осведоми тя и добави, че посредством библиотеките могат да бъдат това място, където хората да получават сами обстоятелствата и да ги проучват .

Според зам.-министър Сачева библиотеките са място с бъдеще, където технологиите и полезностите се срещат . " Ние имаме потребност от хора, които са грамотни да работят с новата технология ", означи тя.

 Емил Радев поддържа научните библиотеки в Европейски Съюз
Емил Радев поддържа научните библиотеки в Европейски Съюз

Във връзка с настоящата промяна на авторското право в Европейския съюз

Тодор Чобанов, зам.-кмет по културни въпроси в Столична община , също приветства участниците във форума с увереността, че библиотеките утвърждават знанията във всичките й форми. Той съобщи, че от Столична община ще създадат всичко допустимо да разширят библиотеката посредством нови форми . Една от тях е бъдещата читалня в Борисовата градина, посочи Чобанов и добави, че часовете в библиотеката би трябвало да се признаят като част от наложителната стратегия образованието на децата .

 Близо 2 200 000 читатели посетили районните библиотеки
Близо 2 200 000 читатели посетили районните библиотеки

Библиотеките имат и над 977 000 виртуални визити

На въпрос на news.bg къде се плануват да се изградят спомагателни читални , Чобанов означи, че с изключение на в региона на " Борисовата градина ", се планува се построи и такава на ул. " Вишнева " .

" Във връзка с това бих желал да кажа, че библиотеката би трябвало да се признае като наложителна образователна дисциплинираност в учебните заведения, с която тя да се трансформира не в занимание на подрастващите, а да е неделима част от тяхното всекидневие ", акцентира Тодор Чобанов.

Снежана Янева, ръководител на Българската библиотечно-информационна асоциация , сложи акцент върху проблемите в системата.

 Музеи, галерии и библиотеки протестно отвориха порти
Музеи, галерии и библиотеки протестно отвориха порти

Допълнителни към 26 млн. лв. са нужни за идната година

В 39% от читалищните библиотеки нямат абонамент за периодически издания , едвам 35% от новопостъпилата литература се набира посредством покупка, а 65% от дарения. Други 2% от тях дават достъп до платени бази данни, а 0,2% е делът на цифровите документи в библиотечните фондове.

Над 17.6 млн. издания от фондовете на библиотеките годишни се употребяват от жители, а единствено 4286 библиотечни експерти обезпечават библиотечното обслужване във всички библиотеки.

88% от тях нямат автоматизация на софтуерните процеси , над 90% нямат уеб страници, а единствено 5% имат онлайн азбучник .
От извършената статистика на ББИА 80% от държавната дотация е за заплати. По думите й библиотечният бранш в България сплотява над 4 000 публични, учебни и университетски библиотеки. Отделно техните ползватели са над 1 млн., а визитите годишно са над 11,5 млн .

 Над 2 млн. записа в он-лайн каталога на библиотеките
Над 2 млн. записа в он-лайн каталога на библиотеките

Eдинният онлайн азбучник на университетските библиотеки в

Според Снежана Янева сходни са и проблемите както с учебните, по този начин и с библиотеките във висшите учебни заведения. " Приетият през 2015 година Закон за предучилищното и учебно обучение регламентира обезпечаването на библиотечно обслужване посредством действието на учебни библиотеки, само че към момента не е одобрена плануванаъа в него поднормативна база ", посочи тя и добави, че библиотеките във висшите образователни заведения се нуждаят от по-добро финансиране и потребление на потенциала им.

Мерките, които показаха от организацията на Българската библиотечно-информационна асоциация , са в региона на поредна национална политика, незабавна промяна в мрежата на публичната библиотека, осъществяване на наредбите на Закона за предучилищното и учебното обучение и библиотеките да бъдат приети за портал за достъп до научна информация.

Събитието се провежда за 13-та поредна година от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) с поддръжката на Фондация " Глобални библиотеки - България " и Фондация " Америка за България ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР