Библиотеката в пловдивското основно училище Васил Левски е на път

...
Библиотеката в пловдивското основно училище Васил Левски е на път
Коментари Харесай

Училищна библиотека в Пловдив е застрашена от закриване

Библиотеката в пловдивското главно учебно заведение " Васил Левски " е на път да изчезне. За това алармира дългогодишния библиотекар в града Елена Бояджиева. Според нея, събираните с години хиляди книги ще се погубят, а учениците ще бъдат лишени от достъп до културното средище.

Пловдив

Елена Бояджиева е работила 14 години като библиотекар в учебно заведение " Васил Левски ". Преди десетилетие напуща образователното заведение, а по-късно библиотеката стопира да действа. Наскоро дамата схванала, че книгите и помагалата са преместени в класните стаи, а бъдещето им е неразбираемо.
Елена Бояджиева - библиотекар: Какво ще стане с тези книги, които са разпилени най-малко на този стадий в класните стаи? Това действително не е библиотека. Библиотеката, когато съществуваше като библиотека, въпреки и в тези похабени пространства, е спечелила два плана и са се наляли доста нови книги там, от нови модерни издателства.
Книгите са преместени, тъй като в помещението, в което се съхраняват, стартира ремонт, споделя шефът на учебното заведение.

Осемте хиляди книги от библиотеката ще бъдат съхранявани през лятната почивка в една от класните стаи.

Гергана Витева - шеф на ОУ " Васил Левски " - Пловдив: Те са напълно чисто подредени, на чисто място се съхраняват. Те ще бъдат почистени, проветрени. Нито една книга без значение дали тя е в профила на учебното заведение, или не няма да бъде изхвърлена, без значение тя какво наличие има.
От новата образователна година обаче вместо библиотека в учебното заведение ще има читалня. В коридорите ще бъдат обособени кътове с книги, където децата ще могат да ги четат. Така ще бъде засилен ползата към четенето, счита шефът.
Гергана Витева - шеф на ОУ " Васил Левски " - Пловдив: Една книга, в случай че не се чете и не се употребява, то какъв е смисълът от тази книга. Тя да бъде затворена в тази стая, заключена и да прашасва.
Двама учители ще наблюдават книгите да не бъдат изнасяни отвън учебната постройка. А Елена Бояджиева се надява останалите учебни библиотеки да не ги последва същата орис.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР