Библиотечният сектор се нуждае от нова и последователна национална политика,

...
Библиотечният сектор се нуждае от нова и последователна национална политика,
Коментари Харесай

Спаска Тарандова: Необходима е нова стратегия за развитието на библиотеките


Библиотечният бранш се нуждае от нова и поредна национална политика, въплътена в тактика за развиване. Това сподели изпълнителният шеф на фондация „ Глобални библиотеки – България ” по време на конференцията на библиотечни организации с страната, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]Разговорът е част от „ Националната библиотечна седмица “, която тази година се организира под надпис „ Достойно бъдеще за нашите библиотеки “. Целта е да се ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и локалните управляващи с неотложните проблеми в библиотечния бранш и нуждата от незабавни дейности за реформирането му. [/i]

„ В едвам 35% от библиотеките се набира нова литература, посредством покупка, 39% от тях нямат абонамент за периодически щемпел. Над 90% от тях нямат електронна страница, в 46% от библиотеките в никакъв случай не е правено преоборудване, а в 18% в никакъв случай не е юридически ремонт ”, сподели изпълнителният шеф на фондацията.

Тя добави, че макар тревожните резултати от Националното представително изследване през 2017 година библиотеките се употребяват и те имат бъдеще. Тарандова съобщи, че в страната действат над 4000 библиотеки като техни читатели са над 1 млн., а визитите годишно са над 11.5 млн.

„ Ако при определянето на финансирането на публичните библиотеки стартира да се ползва стандартът за библиотечно-информационно обслужване, това ще подсигурява основаването на нужните условия за качествено библиотечно обслужване. Необходимо е да се създаде и механизъм за целево финансиране на предпочитани действия на национално ниво, свързани с дигитализацията и опазването на културното завещание, за автоматизацията на софтуерните процеси, за подкрепяне и възстановяване на оборудването в библиотеките “, разяснява Тарандова.

Председателката на Международното европейско придвижване и еврокомисарят Ева Майдел, която към този момент е и дипломат на българските библиотеки, беше специфичен посетител на конференцията. Тя сподели, че библиотеките имат доста значима роля в живота на хората, както и, че могат да създадат доста за обществото.
 В събитието участваха заместник-министърът на образованието Деница Сачева и Ева Майдел В събитието участваха заместник-министърът на образованието Деница Сачева и Ева Майдел / БГНЕС
„ В днешния извънредно забързан свят библиотеките могат да бъдат един от съставените елементи, които могат интензивно и стабилно да построяват екосистеми на проспериращи общества в разнообразни браншове. Все още малко хора знаят, че в библиотеката можем да се научим освен по какъв начин да използваме компютър, само че може да се научим и по какъв начин да станем част от обществени мрежи, които да ни оказват помощ да намерим работно място, да ни оказват помощ да създадем нашето Сухопътни войски “, акцентира Майдел.

Тя добави, че библиотеките принадлежат както на сегашното, по този начин и на бъдещето, само че те би трябвало да се приспособяват съгласно потребностите на другите генерации.

„ Библиотеките могат да бъдат едно отлично място, в което да предлагаме новаторски услуги. Дали те ще бъдат свързани с мобилни технологии или с 3D технологии, дали ще приказваме за безвреден интернет, тематика която от ден на ден вълнува всеки един от нашето общество. Но също по този начин и най-малките представители, които прекарват огромна част от времето си, бидейки свързани онлайн и несъмнено също по този начин и на програмирането ”, сподели еврокомисарят.

Тя показа, че библиотеките могат да се трансфорат в обществени пространства, където може да се основават нови другарства и да трансформират ориси.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева съобщи, че ведомството приема за задача работата си с библиотеката и акцентира, че напъните им са взаимни.

„ През предходната година успяхме да реализираме над 14% нарастване на стандарта на библиотеките. През тази година ще може да попълним библиотечните фондове със средства, които българското държавно управление обезпечи близо 1 млн. лв. “, сподели Гешева.

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева разгласи, че желанията им са да бъде разширена Националната стратегия за музеи и да бъдат включени и библиотеките.

„ Министерството на образованието възнамерява много съществени вложения в региона на дигитализацията на образованието, само че тези вложения ще обиден хората, които са в просветителната система. А всички тези, които са отвън просветителната система нашите родители, нашите връстници в това число може би ще са хора, които ще имат потребност от поддръжка, ще имат потребност от помощ, ще имат потребност от място където да получат точно тези познания и библиотеките биха могли да бъдат такова място “, съобщи Сачева.

Тя засегна и тематиката за подправените вести и подправените герои и разяснява, че посредством библиотеките и електронните архиви хората ще могат да получават обстоятелствата да ги проучват и да преценят кое е скъпото и кое не.

В края на конференцията бяха връчени и годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация за 2017 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР