Библейски учени твърдят, че са открили древни надписи на мястото,

...
Библейски учени твърдят, че са открили древни надписи на мястото,
Коментари Харесай

Учени намериха нещо много странно на мястото, където Моисей се е срещнал с Бог СНИМКИ

Библейски учени настояват, че са разкрили антични надписи на мястото, на което, както настояват те, Моисей се е срещан с Бог.

Фондацията за проучвания "Томас Даутинг ", която предходната година популяризира кино лентата "Откриването на планината на Моисей ", популяризира фотоси, както настояват нейните учени, на "прото " иврит, открит в региона, прочут като Джабал ел Лауз.
Мястото е връх с височина от 2500 метра, прочут с името "планината на бадемите ", ситуиран в североизточната част на Саудитска Арабия покрай границата с Йордания.


Според книгата Изход в Библията, Моисей води израелците към планината Синай, която е обхваната от огън, пушек и гръмотевици. След това пророкът се качва на планината и се среща с Бог, като получава 10-те божи заповеди.

Експерти от фонда настояват, че Джабал ел Лауз е точно въпросната библейска планина. Това се споделя в 25-минутният им филм, качен в YouTube и гледан към този момент над 2.2 милиона пъти.
На страницата си в интернет специалистите на фонда са качили серия от фотоси, за които настояват, че демонстрират античен иврит, открит на въпросното място. Също съгласно тях, измежду надписите има и най-древното в света изложение на Менора.


Също се твърди, че съществуването на въпросните надписи потвърждава, че в предишното е имало хора, говорещи на ранен иврит в региона.

Експертите на фонда настояват още, че доказателствата в региона Джабал ел Лауз включват и рисунки на телета, които съответстват с историята от Библията за златния телец. (Представлява кумир, изработен от евреите по време на отделянето на Моисей на планината Синай. След завръщането си Моисей осъжда почитането на Златния телец като идолопоклонство и го унищожава.)



Също по този начин се твърди, че наоколо до планината "има голямо антично гробище ", където са били заровени вярващите в златния телец след изтезанието им, както се разказва в Библията.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР