Биатлонистът Владимир Илиев и националката по борба Тайбе Юсеин бяха

...
Биатлонистът Владимир Илиев и националката по борба Тайбе Юсеин бяха
Коментари Харесай

Тайбе Юсеин и Владимир Илиев са победители в Нощта на шампионите

Биатлонистът Владимир Илиев и националката по битка Тайбе Юсеин бяха отличени от Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския състезателен тотализатор (БСТ) за най-хубави спортисти през миналата година. Илиев завоюва сребърен орден в самостоятелната дисциплината на 20 километра на Световното състезание в Йостерзунд, Швеция, при започване на годината, а през декември заслужи и наградата "Спортист на годината " на България. Тайбе Юсеин пък стана европейска шампионка и получи сребро на международния шампионат.

"Благодаря на БСТ и ММС за премията. Чувствам се в действителност оценена. Пожелавам на всички наши олимпийци да популяризират страната ни и да се приберат от Токио с медали ", сподели тя по време на награждаването.

За тим на годината бе разгласен националният отбор по художествена гимнастика, който дублира премията от "Спортист на годината " през месец декември. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс завоюваха бронз в многобоя и сребро от финала с топки на международното състезание в Баку.

Съвсем предстоящо, треньор на годината е арихтектът на триумфите на българската художествена гимнастика Весела Димитрова, само че тя раздели премията с наставника на националите по повдигане на тежести Иван Иванов.
Наградата за деца до 16 години завоюва плувецът Йосиф Миладинов. Той стана трети в света при юношите на 50 метра бътерфлай и втори в Европа на 100 метра в същия жанр, покри норматив "А " за олимпийските игри в Токио, усъвършенства над 10 национални върха за две възрасти, стана и първенец на Швейцария, където живее със фамилията си и тренира.

Най-успешна до 18 години е Йоана Илиева, която завоюва международната купа на сабя за девойки. Млад състезател до 23 години пък стана Божидар Андреев, който направи извънреден сезон във повдигането на тежести. Той стана европейски първенец по повдигане на тежести за мъже в Батуми в категория до 73 кг през април, завоюва бронз на международното състезание в Патая през септември, а по-късно сграбчи евротитла до 23 години в Букурещ в категория 81 кг през октомври. Андреев завоюва и злато от олимпийския квалификационен шампионат в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп през ноември, още веднъж при 81-килограмовите, а през декември стана четвърти в анкетата "Спортист на България ".

Спортист с увреждания за 2019-а стана Християн Стоянов. 21-годишният лекоатлет стана международен първенец в категория T46 на 1500 метра тичане с европейски връх и връх на шампионатите.

- "Спортист номер 1 на България " - Владимир Илиев (биатлон) и Тайбе Юсеин (борба)
- "Треньор номер 1 на България " - Весела Димитрова (художествена гимнастика) и Иван Иванов (вдигане на тежести)
- "Отбор номер 1 на България " - Национален отбор (художествена гимнастика)
- "Спортист с увреждания номер 1 на България " - Християн Стоянов (лека атлетика)
- "Млад състезател до 23 години номер 1 на България " - Божидар Андреев (вдигане на тежести)
- "Млад състезател до 18 години номер 1 на България " - Йоана Илиева (фехтовка)
- "Млад състезател до 16 години номер 1 на България " - Йосиф Миладинов (плуване)
- "Венец на спечелилия " - Кирил Домусчиев (президент на ПФК Лудогорец), Петър Попангелов (ски-алпийски дисциплини), Александър Томов (борба), Валентин Михов (футбол), Йото Йотов (вдигане на тежести), Цено Ценов (борба), Таня Богомилова (плуване), Александър Александров (председател на фондация "Играй с развитие), Георги Аврамчев (плуване), Илия Лалов (председател на Параолимпийската федерация)
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР