Биариц е популярна туристическа дестинация в Югозападна Франция, който по

...
Биариц е популярна туристическа дестинация в Югозападна Франция, който по
Коментари Харесай

Politico: 5 бури , които могат да разрушат Г7 на Макрон

Биариц е известна туристическа дестинация в Югозападна Франция, който по принцип е цялостен с туристи по това време на годината. Вместо това историческият център на града в този момент е отцепен в очакване на водачите на седемте най-развити стопански страни. Повече от 10 000 въоръжени служители на реда се чака да пазят водачите на страните от формата Г-7. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер уточни три съществени закани за сигурността на събитието: вероятно излизане на демонстрации от надзор, терористичната опасност и заплахата от хакерски атаки.
Какви са обаче политическите провокации пред Макрон? Actualno.com ви предлага разбор на Дейвид Херценхорн, Рим Момтаз и Ханс фон дер Бурчард, оповестен в Politico, представен от БГНЕС.
Френският президент има огромни упоритости за срещата на върха през уикенда, която елементарно би могла да бъде изкарана от равновесие.
Френският президент Еманюел Макрон избра Биариц, първокласен морски курортен град с емблематично казино Арт Деко, за хазаин на тазгодишната среща на върха на водачите на Г7. И не е мъчно човек да се досети кои висококвалифицирани усети на международните водачи е имал поради Макрон, когато избра това фешън място на баското крайбрежие.
Но никакво количество слънце и искра не могат да подсигуряват положително дипломатическо държание - сигурно не от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Нито морският бриз може да разсее различията за това по какъв начин да се оправим с разнообразни, огромни, продължителни рецесии, които биха могли ненадейно да провокират недодялан приливни талази.
Потенциалните проблематични места са многочислени и непредсказуеми, в това число изменението на климата - и по-специално пожарите в тропическите гори на Амазония, за които Макрон в Туитър сподели, че би трябвало незабавно да бъдат изтласкани към върха на програмата на водачите на Г7.
Ето взор към хора или проблеми, които крият някои от най-големите опасности за момента на Макрон в светлината на прожекторите на международната дипломация, евентуално да трансфорат неговата изящно-хореографирана среща на върха, en bon français, в цялостна рецесия.
1. Доналд Джон Тръмп
Премиерът на Англия Борис Джонсън може да се стреми да съперничи на американския президент в категорията премия за най-нестандартно държание (претендирането да се отпусне на президентските мебели в Елисейския замък тази седмица - даже и единствено за малко - беше сладостен старт). Но за самата запалителност и големия му евентуален радиус на гърмеж, Тръмп няма еднакъв. Той е политически еквивалент на неустойчив атом, кадърен да провокира неконтролирана реакция във всеки един миг. Всичко от незадоволителния кетчуп с неговите пържени картофи, до това да не бъде разрешено да купува страна, която не се продава, би могло да провокира стихия в Туитър, която да изтрие Биариц от картата на света.
От всички вероятни задействащи устройства особено би трябвало да се наблюдават напъните на Макрон да попречи на Тръмп да грабне цялото внимание и даже да изпревари американеца посредством евентуално ходатайство по покупко-продажби с Техеран и Москва - които от години са проблематични за Запада - и посредством фокусиране върху изменението на климата. Тръмп даде да се разбере, че световното стопляне не е приоритет за неговата администрация, като се отдръпна от Парижките съглашения за климата - решение, което той разгласи след срещата на върха на Г7 в Сицилия, когато позицията му по отношение на изменението на климата докара до неловко дефинитивно официално съобщение на единодушие за противоречие.
" Не е загадка, че тази среща на върха ще се организира - това не е нищо ново, за жалост, най-малко от 2016 година насам - ще се организира във все по-непредсказуем политически подтекст и това ще окаже въздействие върху дневния ред ", съобщи почитан чиновник на Европейски Съюз по време на прелиминарен брифинг в Брюксел в сряда, като имаше поради,, несъмнено, годината на избирането на Тръмп.
Тръмп остава индивидът, който разрушава най-близките съдружници на страната си без предизвестие или явна провокация, който прекатурна срещата на НАТО, като заплаши, че Съединени американски щати ще тръгнат по своя път, който отхвърли официалното съобщение на Г7 предходната година единствено минути след подписването му.
" Независимо от тематиката, която се разисква, общата цел на Европейския съюз в Биариц ще бъде да пази и предизвиква логиката на интернационалния ред, учреден на разпоредбите ", съобщи високопоставеният чиновник на Европейски Съюз. Без изненада там. Това, което се промени през последните години, е, че Европейски Съюз би трябвало да пази тази система против офанзиви от страна на президента на Съединените щати.
2. " Къщата ни гори "
Несъгласието по отношение на политиката в региона на климата не е просто конфликт на его сред двама извънредно уверени президенти. Макрон даде да се разбере, че има вяра, че светът е изправен пред незабавна рецесия. Тръмп даде да се разбере, че за него не е по този начин.
Бразилският президент Жаир Болсонаро е измежду упоритите, твърдо говорещи водачи, които Тръмп ухажва през цялото си президенство, в това число като дефинира Бразилия като главен съдружник отвън НАТО. Болсонаро, който няма да участва на срещата на върха на Г7, към този момент отвърна на огъня към Макрон за Амазония. Но в случай че Тръмп му сервира обещания съюз, всеки диалог на Г7 по отношение на изменението на климата може бързо да разкрие, че огромните индустриализирани стопански системи в света към този момент не са обединени - даже когато залозите са толкоз огромни, колкото бъдещето на целия живот на Земята.
3. Дивият, необятен свят
Лидерите на Г7 ще обсъдят външната политика по време на вечерята в събота вечерта - първата им основна полемика през уикенда. Нарастващото напрежение сред Иран и Съединените щати ще бъде преди всичко в дневния ред, дружно с продължаващата рецесия в Украйна.
Макрон се опита да изпревари въпросите за неналичието на прогрес по Минското спокойно съглашение (на което Франция и Германия са гаранти) за Украйна, като се срещна тази седмица с съветския президент Владимир Путин. И преди да се насочи към Биариц, графикът му в петък включва среща с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф.
Но доста неща са отвън контрола на Макрон. Ако Иран реши да задържи различен петролен танкер или в случай че Северна Корея реши да направи шоу с фойерверки, като изстреля друга ракета в небето, или в случай че държавното управление на Венецуела предприеме ново безчовечие, всички дипломатически старания на Макрон на срещата на върха на Г7 ще изтекат сред пръстите му като пясък.
4. Провал от комерсиалните войни на Тръмп
Нищо не направи повече за увеличение на международната дипломация или основаване на риск и неустановеност за международната стопанска система от ескалиращите търговски войни на Тръмп. И това може да докара до най-съществените разногласия в Г7 по време на полемика за световната стопанска система в неделя сутринта.
Войната на митата сред Китайи Съединени американски щати не е единствената гореща точка в търговията. Япония и Южна Корея, два съществени търговски колегата в Азия, в този момент са въвлечени в възходящ дипломатически и стопански спор.
Това, което стартира като противоречие във връзка с репарациите от Втората международна война, докара до това, че и двете страни ще си постановат търговски ограничавания между тях, които рискуват да обиден международните вериги за доставки на артикули като коли и потребителска електроника. В четвъртък Сеул в допълнение увеличи залозите като анулира пакта за шерване на разследваща информация с Токио.
" Бизнесът в Европа и останалия свят към този момент изпитва негативно влияние от ескалацията на комерсиалното напрежение, изключително сред Съединени американски щати и Китай, а в последно време и сред Япония и Южна Корея ", предизвести лобистката група BusinessEurope в четвъртък, призовавайки водачите от Г7 " бързо и дейно да облекчат напрежението, като дадат убеденост на вложителите ".
При други условия - т.е. различен президент - може да се чака Съединени американски щати да посредничат сред Токио и Сеул. Но Тръмп е освен главният подбудител на комерсиалните борби, той от ден на ден употребява реториката, с цел да оправдае борбите си като честен императив.
По-рано тази седмица Тръмп употребява библейската изразителност, като се назова „ определен “, с цел да се бори с войната на митата с Китай, която ще види нова вълна от вносни мита, влизаща в действие на 1 септември. Тръмп се отръска от предизвестията за настъпващата икономическа болежка за американците, наблягайки, че е належащо да се спре Китай " да раздира тази страна. "
Лидерите на Европейски Съюз се притесняват, че желанието на Тръмп да се бие скоро може да се разпростре и върху тях, защото президентът заплаши тази есен да наложи мита, свързани със разногласието за субсидиране на самолети, а също по този начин наложи голямо нарастване на митата за коли през ноември.
Франция предизвика американския яд предишния месец, когато вкара налог върху цифровите услуги, на което Тръмп отговори, като заплаши, че „ за малко “ ще наложи ответни мита за френското вино. Тръмп също ще притисне Макрон, с цел да отстрани това, което Съединени американски щати считат за бариери пред износа на селскостопански артикули, и да повдигне дългогодишни недоволства за Световната комерсиална организация, съобщи чиновник на администрацията на Съединени американски щати пред кореспонденти в четвъртък.
5. Брекзит
Макрон може би се опита да понижи фокусирането върху Брекзит като се срещна с Джонсън преди срещата и немският канцлер Ангела Меркел направи същото. Но в случай че това беше тактиката, наподобява, че тя не сработи и единствено катапултира Брекзит още веднъж на предните страници на вестници в Европа, тъкмо когато водачите на Г7 се готвеха да пътуват до Франция.
Може би неумишлено ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск също изигра своята роля, с цел да трансформира Брекзит във значима тематика. На срещата на върха той ще се срещне Джонсън лице в лице за първи път откогато новият министър председател встъпи в служба.
Ако не беше Брекзит, Англия съвсем несъмнено щеше да се сплоти с останалите европейци по съвсем всички съществени въпроси, изключително що се отнася до Иран и Русия. Вместо това Джонсън ще би трябвало да върви по въже, като има поради, че желае комерсиална договорка със Съединени американски щати допустимо най-бързо след излизането на Англия от Европейски Съюз (ако в действителност Англия може да успее да напусне) и това ще затрудни още повече Макрон да реализира консенсус на срещата на върха.
6. Човек в огледалото
Понякога е рисково, когато международните водачи са прекомерно добре готови за работата си - и това може да се окаже, че е казусът на тазгодишната Г7. Макрон има персонален опит, когато става въпрос за правене на официално съобщение на Г7 - развой, който постоянно държи чиновниците будни през нощта, до момента в който се борят за фини елементи и даже с пунктуация: Макрон беше " шерпът " на някогашния президент Франсоа Оланд, топ консултант, подготвящ за световни срещи на върха.
Както сподели високопоставеният представител на Европейски Съюз на брифинг, Макрон " не е просто президентът на Франция, председателстващ срещата на върха на Г7, само че той също е бил шерп, тъй че той в действителност знае доста добре по какъв начин всичко работи. "
Може би прекомерно добре. Именно опитът на Макрон го накара да реши да анулира проектите за дефинитивно официално съобщение. В последна сметка по какъв начин Тръмп може да взриви взаимно изказване, в случай че в действителност няма взаимно изказване. Voila!
Макрон разкри присъщото несъгласие на позицията си на брифинг в сряда, където по едно и също време се разгласи за първенец по многоликост, само че захвърли в кошчето официалните съобщения на Г7 като „ безполезни “ артикули на бюрократи като някогашното негово аз.
" Аз персонално жертвах доста от нощите си, с цел да договарям за официални съобщения ", сподели той. " И мисля, че това е извратеност на тази система... те са кавги на бюрократи и дълбоки страни. "
„ Ролята на водачите е да поемат опасности в сходство историческите позиции “, прибавя явно самоотверженият шерп. „ Така схващам ролята си. Така че не желая да съм пленник на хора, които договарят за мен официалните съобщения. "
Не бързайте толкоз, Monsieur Le Président. Макрон към момента се надява на осезаеми резултати от срещата на върха, които биха могли да бъдат завършени документално, даже и да не са в едно заключително официално съобщение. И никой няма да се заблуди, в случай че той злезе с празни ръце, единствено тъй като понижи упованията за финален документ.
Стратегията на Макрон в последна сметка е нещо като капитулация - най-ясното доказателство за това по какъв начин предходното единение сред водачите на Г-7 се разпадна през последните години и по какъв начин някогашните съдружници се обърнаха един против различен
Както се споделя на чист британски Bon sommet!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР