Би трябвало да сме доволни. Искахме депутатите да намалят или

...
Би трябвало да сме доволни. Искахме депутатите да намалят или
Коментари Харесай

За един изстрел срещу Радев властта остана без заплати

Би трябвало да сме удовлетворени. Искахме депутатите да понижат или най-малко да замразят заплатите си. А те взеха, че изцяло лишиха от хонорари освен себе си, само че и всички огромни шефове в изпълнителната власт. Че и ги подаряват за битката с пандемията. Ама за какво това по никакъв начин не се усеща като жест на съпричастност, както ни го популяризират, а намирисва на следващ политически трик?

Защото е тъкмо това. И сценката, която се разигра късно вечерта на 6 април, когато беше признато парламентарното решение, го потвърждава недвусмислено.

Цяла България знае предисторията. Цвета Караянчева – шефът на Народното събрание, рече, че няма неприятно депутатските заплати да порастват и в интервала на рецесията, тъй като по този начин националните избранници повече щели да подаряват. Публиката се възмути, министър председателят Бойко Борисов се стресира и, както постоянно се случва, когато обкръжението му хвърли тиня върху личния му авторитет, се опита да омилостиви публичното мнение – мигновено подреди възнагражденията на парламентаристите да се замразят на равнището им от края на 2019 година Така същото щеше да се случи и с приходите на куп значими персони по върховете на страната, чиито заплати са обвързани с депутатската – президент, вицепрезидент, министри, шефовете на правосъдната власт и други

Е, хубаво – не им се щеше да се лишат от нарастване, само че общественият напън ги принуди.

Още повече, че концепцията на ГЕРБ отключи едно много комично състезание сред парламентарните обединения – кой да предложи по-ниско равнище на заплатите и по този начин да се покаже по-солидарен с обществото в рецесията. Забавно беше да се гледат напъните на депутатите – излиза един и упорства за 50 % понижение по отношение на междинната за страната (ВМРО), идващият го надцаква с равнене с минималната („ Воля ”), а най-после някой удря всички в земята с концепцията да се откажат изобщо от хонорари (НФСБ). Последното прозвуча съвсем като смешка в оня миг. И несъмнено е било, до момента в който герберите не се усетиха, че политически „ кяр има в тая работа ”.

Когато се стигна до гласуването – съвсем 10 часа след края на разискванията по въпроса, депутатите на ГЕРБ внезапно оповестиха – без заплати! Това пристигна като гръм от ясно небе – Народното събрание беше изкарал през целия ден в тежки диспути по държавния бюджет и изключителния закон, и се очакваше, че най-после просто ще гласоподава замразяването и ще завърши с цялата история. Вместо това беше показано едно явно дълго премисляно и деликатно квалифицирано юридически решение, посрещнато с съвсем неприлични възторзи от „ Воля ” и патриотите, и с безмълвно единодушие от Българска социалистическа партия. Дали е законно, дали е съобразено с правилото на доброволността при даряването – кой ти гледа, нали народа би трябвало да впечатлим!

Ударна доза популизъм, ще кажете? Да, само че освен. В това развиване имаше два значими момента.

Първо, герберите категорично акцентираха, че ще създадат по този начин, че мярката ще важи единствено за парламентаристите и за огромните шефове, подчинени директно на премиера – само че не и за президента и неговия заместител, ръководителите на правосъдната власт и на самостоятелните регулатори. Второ, минути по-късно Валентин Касабов, зам.-председателят на НФСБ – партията-съюзник на ГЕРБ, която първа издигна лозунга „ Без заплати! ” – се впусна в дълго слово, в което ръчкаше президента Румен Радев да последва образеца на депутатите. Обръщението му към Радев си заслужава да се цитира: „ Времето е чумаво. Трябва да бъдем дружно. Кой, в случай че не президентът, би трябвало да покаже тази неустрашимост, зрялост и отговорност? Кой, в случай че не самият бащица на българската нация да се потвърди по някакъв начин и да опровергае всички тези глупости към неговия имидж и сияен образ. В противоположен случай можем да кажем, че бащицата е единствено на книга.  Бъдете мъж, политик и българин! Много малко ви остава! Действайте! ”

Интересно, нали? Не прикани към същото основния прокурор Иван Гешев или ръководителите на висшите съдилища, или шефовете на регулаторите. Сети се за президента. Същият оня президент, който е в непрекъснат открит спор с Бойко Борисов и ГЕРБ, откакто при започване на февруари разгласи, че снема доверието си от държавното управление. Вражда, която продължава и до момента, и все по-често приема най-грозни форми.

Ама предлагането на ГЕРБ не засегна президента, нали? Пряко – не. Ако бяха лишили и неговата заплата с парламентарното решение, всички щяха да кажат: Ето, даже не го оставиха самичък да реши, а принудително направиха избора вместо него. Сега обаче, всякога, когато се повдигне тематиката, Борисов ще може да каже: Ами, аз давам отговор за своите, споделил съм им да бъдем солидарни с народа, а Радев дава отговор за себе си, в случай че желае, и той да бъде взаимен, в случай че не желае – негова си работа. Днес президентът побърза да отговори, че преди 2 седмици е дарил заплатата си на старците във Видин и по адрес на Борисов цитира Гьоте: няма нищо по-страшно от дейната нелепост. 

Хвърлихме светлина върху цялата история към нулирането на заплатите. Както е споделил Гьоте: Licht, mehr Licht!

Да му мислят в този момент служителите, които поради непоправимата податливост към популизъм на Борисов ще изкарат тежките времена без (официални) приходи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР