Би трябвало да има паркоустройствен проект за Борисовата градина, а

...
Би трябвало да има паркоустройствен проект за Борисовата градина, а
Коментари Харесай

Съмненията дали Борисовата градина ще се застрои, вместо да се устрои, остават

" Би трябвало да има паркоустройствен план за Борисовата градина, а не обстоен организационен проект (ПУП) за застрояване " . Това съобщи при първото публично разискване на плана на Подробен устройствен план на Борисовата градина Ирина Матеева от Българско сдружение за отбрана на птиците. Тя беше безапелационна, че, осигуряваща въздух на софиянци, като в действителност предоставяща доста скъпа услуга на жителите на София – доста по-ценна от застрояване. Дали тази цел е включена в заданието на Подробен устройствен план и до каква степен е предпочитана след наказателната процедура против България във връзка със замърсеността на въздуха в София, Матеева изрази подозрения.
" Има постановки в Закона за устройство на територията Закон за устройство на територията, които могат да бъдат употребявани за опазване на зелените територии отвън заданието на Подробен устройствен план на Борисовата градина като бъдат включени вътре, тъй като през днешния ден степента на застрояване е толкоз висока, че всяка една зелена територия е доста скъпа за жителите ", обърна внимание тя.

В проекта не са включени зони – исторически елементи от Борисовата градина, възрази на предлагания Подробен устройствен план общинският консултант Войслав Тодоров, и засяга " София Ленд ", която " беше отнета от парка за атракции, а в този момент там се строи ". Той сигнализира за идно застрояване на крупни зелени площи в региона на Ловния парк, болница " Токуда " и зоопарка и предложи тези терени да бъдат включени в парка . Става въпрос за 35 декара гъста гора в територията до болница " Токуда " и ул. " Сребърна ", където е допустимо компактно интензивно застрояване. Подобна е обстановката в Ловния парк – сред бул. " Г. М. Димитров " и „ Симеоновско шосе “, където на повърхност от над 25 декара – част от парка се планува застрояване, посочи Тодоров.
.
Въпросът за границите на парка повдигнаха и други участници в разискването. Да се удвои площта на парка предложи Димитър Димитров, жител на София: " От " Александър Невски ", през подлеза на ректората до Околовръстния път през зоопарка – всичко това да бъде предмет на създаването и Общинският съвет да направи по този начин, че господин Борисов преди да си отиде да даде цялата територия на Борисова градина и до Околовръстния път и зоопарка да стане обществена общинска благосъстоятелност ", настоя той. Димитров изрази неразбиране за какво в плана не са включени реките. " Нека господин професорът каже какъв брой вода е обикновено да имат чудесните международни паркове – 10 - 30%, а тук на 3 600 декара - нула водна повърхност ", възрази на плана за Подробен устройствен план той. " Вярно, когато пристигна господин Борисов като кмет първата му работа беше да застрои езерото " Ариана " и в този проект стои това безумие на входа на парка – едно заведение, което не знам дори по какъв начин се споделя ", добави столичанинът.
Друг доста сериозен въпрос е, че.
" Грехота ще е р. Аджибарица, която граничи с парка да не се включи в него ", настоя жителка на квартал " Дианабад " и изрази неразбиране, че общината продължавала да я води като дере. За същата река различен в полемиката обърна внимание, че в общински бумаги неверно я водели като р. Слатинска.
Срещу замисленото в Подробен устройствен план строителство на ресторант на мястото на " Тенекиите " се разгласи кметът на регион " Лозенец " Любомир Дреков – " петното е на повърхност над 100 кв. метра и в покрайнината има 4 – 5 ресторанта ", уточни той, недоумявайки каква е нуждата от построяването на този обект. В пояснение архитектите обясниха, че са употребили издадените от същата община разрешителни и скици.
Да има трамвай от Семинарията до зоопарка предложи още кметът на регион " Лозенец ".
Адв. Станислав Трендафилов, представител на притежателите на ЦСКА София, изрично се опълчи на частта в Подробен устройствен план, отнасяща се до стадионите. " Държим на построяването на нов съвременен стадион в чашата на съществуващото оборудване от 1967 година ", безапелационен е той и акцентира, че същото мнение застъпва и страната в лицето на ММС. За 20-тина дни са събрани 90 000 подписа в поддръжка на това мнение, посочи още той и добави, че при строителството на нов стадион няма да падне нито едно дърво.
" В частта на проекта, която касае стадиона сме напълно срещу. Предвиждат се някакви краткотрайни козирки, които да покрият част от стадиона, т.е. действително оборудването ще остане каквото е било 1967 година, като се изключи нашите нововъведения от последните 2 години. Искаме чисто нов стадион на същото място в чашата на в този момент съществуващия ", съобщи пред Actualno.com представителят на ЦСКА София.
Ревизия


Столичната кметица Йорданка Фандъкова изрично отхвърли да е одобрявала дефинитивно плана . За утешение на обществеността тя цитира заключителния протокол на комисията, признат единомислещо, в който по отношение на строителството в парка била дадена бележката " да не се позволява ново строителство в парка и в резерватната част да има единствено реставрационна или консервационна активност " .
Фандъкова направи и възражения по някои от концепциите в Подробен устройствен план. Според нея няма смисъл от възобновяване на климатичното учебно заведение (бел. ред. - при къпалнята " Мария Луиза " ); няма логичност и да се мести конната база , да се унищожава и да се строи на друго място. , безапелационна е кметицата, само че . Според нея няма потребност и от обособяването на обособена алея при езерото с лилиите. " Аз персонално съм за запазването на парка във типа в който е, несъмнено би трябвало да има възобновяване на инфраструктурата ", добави тя.
Проектът


Съгласие да не се строи климатично учебно заведение и музей на зеленината изрази ръководителят на плана на Подробен устройствен план член кор. на Българска академия на науките проф. арх. Атанас Ковачев. Той разясни, че създателите на Подробен устройствен план оферират да се измести автокъща " Капитолия ". " Теренът е общински, единствено постройката е частна благосъстоятелност – по какъв начин се е получило има други органи да ревизират, не е работа на проектанта. Веселото село го отстраняваме от там, а на мястото на Капитолия вършим под земята гараж ", уточни пред Actualno.com той.
" За там е замисленият музей на зелената система, на зелената памет на София, само че в случай че това не се хареса можем да отстъпим ", добави архитектът. Откъм " Капитолия " не се планува изсичане на гори, безапелационен е той. По думите му на мястото на " Капитолия " ще има под земята гараж, а от горната страна ще има хумусен пласт 1,5 метра на която можело да се развие даже висока растителност. " Така че паркът получава нови площи, не му лишаваме повърхност ", посочи проф. Ковачев.
За другият очертаващ се като нежелана обект – климатично учебно заведение, той разясни, че концепцията била да се възвърне по архивни данни данни. " То е постройка, само че е концепция. На мястото на учебното заведение си е паркова повърхност и очевидно ще продължи да бъде паркова повърхност. Може да няма музей, може да няма климатично учебно заведение. Теренът на някогашното климатично учебно заведение е част от резервата и там собствеността би трябвало да бъде извънредно държавна, там никой различен не може да строи ", увери архитектът.
Паркингите , разясни още той са в периферията на парка и половината са подземни, останалите - открити.
На гара " Пионер " се плануват спортни уреди и там се планува строителство на дребна зала и две съблекални с душове, уточни още проф. Ковачев. За стадионите той е безапелационен – в случай че се реконструират, би трябвало да запазят сегашните контури на размерите си и да не се навлиза в територията на парка.
Конната база , съгласно плана, би трябвало да се отстрани от парка и да се реалокира в Ловния парк, само че арх. Ковачев одобри, в случай че експертният съвет предложи тя да остане в Борисовата градина и да се поправя Подробен устройствен план .

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com
Нови алеи ще се вършат, само че където няма дървета, увери арх. Ковачев. " Няма да има изсичане. Нашето отношение е най-щадящо парка. Сред замислените нови алеи е и такава при езерото с лилиите и алея успоредна на бул. " Драган Цанков " от стадион " Васил Левски " до Телевизионната кула.
Предлага се и подлез откъм метростанцията за облекчение на пешеходците.
.
Планът има небосвод на деяние 15 – 20 години. До половин година може да бъде признат и да влезе в действие, счита проф. Ковачев.
" В Борисовата градина декларирам изрично, че няма да има строителство. Проектът е закостенял и щадящ парка. През годините на прехода доста терени са трансформирали своята благосъстоятелност и в този момент има всички типове благосъстоятелност. Ние предлагаме да върне общината собствеността на колкото може повече от тези терени. Искаме да проработят летния спектакъл, да се върнат басейните " Мария Луиза ". Единственото малко застрояване е към гара " Пионер ", където няма растителност . Нашият план има една съществена цел – да върне обществения темперамент на парка ", отбрани плана проф. Ковачев.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР