Би могло да има референдум за промяна на националния празник

...
Би могло да има референдум за промяна на националния празник
Коментари Харесай

Никола Минчев не изключва да има референдум за промяна на националния празник

Би могло да има референдум за смяна на националния празник от 3 март на 24 май . Всякакъв метод да се търси мнението на жителите, експерти, историци и политици всевъзможни такива способи са добре пристигнали.

Toва съобщи депутатът и зам.-председател на Народното събрание Никола Минчев за  и една от концепциите - 24 май да стане народен празник за сметка на 3 март.

Той изясни, че е напълно естествено тематиката за националния празник да бъде водеща в обществения спор. В 47-то Народно заседание, когато ГЕРБ/СДС предложили смяната на националния празник да стане в Кодекса на труда, това станало без да се получи без необятен обществен спор. ПП/ДБ възнамеряват да има необятен обществен спор по тази причина дали 24 май да стане народен празник за сметка на 3 март, посочи Минчев.

Той не се наскърбява от мнението на партиите в 49-то Народно събрани за смяна датата на националния празник. Промените в Конституцията не е да си закачим етикет, а да се събере необятна поддръжка, сподели Минчев.

Той не вижда по какъв начин ПП/ДБ могат да се готвят за служебна победа на локалните избори наесен , като едно от предложенията за промени в Конституцията кметовете да са единствено с два мандата. Тези промени няма да имат отражение за сегашните локални избори, увери Минчев и добави, че такава смяна е нужна, с цел да се ограничи феодализацията по места.

Никола Минчев чака да види дали ще има поддръжка за измененията в Конституцията, които предлага ПП/ДБ.
 Трети март е проблематична дата, счита Даниел Лорер
Трети март е проблематична дата, счита Даниел Лорер

Той е сигурен, че тази тематика няма да измести фокуса от правосъдната промяна

Относно измененията в правосъдната власт, Минчев съобщи,че с цел да няма повече основни прокурори като Иван Гешев, фигурата на обвинител номер едно би трябвало да влезе в отчетност и на надзор, който би трябвало да бъде реализиран върху неговата работа. 7 години е извънредно дълъг мандат, като 5-годишен мандат на основния прокурор може да се види каква е неговата визия за развиване на прокуратурата и няма да е политически зависим, аргументира се Никола Минчев.

Той посочи, че би трябвало да има и смяна по метода, по който се конституира служебният кабинет. Начинът, по който ПП/ДБ оферират измененията в Конституцията последното постоянно държавно управление да бъде назначено за служебно, е по-близко до демократичните промени и по-висока степен на демократична легитимност, разяснява Минчев.

" Редовен кабинет да провежда избори не е необичайно " , счита депутатът и добави, че едно такова предложение не е екзотика.

Минчев добави, че и Движение за права и свободи взе участие в конституционното болшинство, като тяхното мнение ще е значително. И " Възраждане ", и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ също няма да останат настрана от диалозите за смяна в Конституцията. ПП/ДБ чакат за множеството от предложенията за промени в Конституцията да бъдат подкрепени от партиите.

Никола Минчев се надява на бърза писта на промени в Конституцията, които да минат до края на годината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР