Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а

...
Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска предложението за здравна застраховка да бъде изтеглено

Би имало смисъл, в случай че НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете – различен, счита някогашен началник на НЗОК

" Преди да изисква спомагателни средства за опазване на здравето от жителите, министерството би трябвало да създаде ефикасен надзор върху изразходването на тези средства ”. Това съобщи в студиото на " Здравей, България ” по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова. Тя прикани здравния министър да изтегли предлагането за въвеждане на здравна застраховка.
" Не виждам никаква смяна в връзките доктор – пациент, във връзка с лимитите, на цените а клиничните пътеки, на медицинските стандарти, на равнищата на подготвеност, на друга политика във връзка с медикаментите. Единственото, което се предлага, е промяна в приходната част. Тази концепция да се съберат повече пари, още веднъж за сметка на жителите, през застрахователи, на мен персонално доста ми наподобява на гражданска отговорност. Само че при тази застраховка жителят знае какво ще получи против своята вноска, до момента в който тук не е ясно какво ще се промени в даването на медицинските услуги ”, разяснява Манолова. Тя съобщи, че тази неизясненост прави неприятна услуга на министъра и основава отрицателна среда.

Д-р Димитър Петров, някогашен подуправител на НЗОК, уточни в предаването " Тази заран ” по бТВ, че в предлагането за смяна на здравноосигурителния модел има доста неясноти. " От една страна се приказва за взаимен модел, от друга, че ще се вършат застраховки на база на самостоятелен риск ”, означи той. Би имало смисъл, в случай че НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете – различен пакет, сподели Димитър Петров. Той изясни, че в случай че касата работи на взаимен принцип, фондовете работят въз основата на самостоятелен риск – регистрира се вашата възраст и хронични болести. За това съгласно него тези 12 лв. са малко. " Поне една трета от тези 12 лв. ще отидат за такси и административни разноски, надзор и прехрана. В здравното обезпечаване няма струпване на пари, съществена неточност е, че се трансферира пенсионният модел в здравния.
При пенсионния модел се ръководят свободни средства, там се натрупат пари в течение на десетки години, с цел да се заплащат пенсии. При здравното обезпечаване едни пари се вземат и се харчат незабавно за здравни услуги, там няма натрупвания ”, изясни още Димитър Петров. По думите му нашите вноски могат да отидат вместо в касата, в някой различен фонд – това в действителност е демонополизация. Това може да стане на няколко стадия, не внезапно, такива образци има в Германия, Испания и Холандия, уточни специалистът.
" Един пенсионер напремер с три хронични болести, който 5 пъти е влизал в болница предходната година, застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лв. – ще му изчислят награда 200 лв. най-малко ”, означи още Димитър Петров.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР