Би било най-малкото наивно да се смята, че Путин ще

...
Би било най-малкото наивно да се смята, че Путин ще
Коментари Харесай

Чешкият външен министър: Бъдещето на Европа е заложено на карта

Би било най-малкото наивно да се счита, че Путин ще спре в Украйна в осъществяването на имперските си фантазии, тъй че войната в Украйна е и битка на европейците за тяхното спокойно бъдеще. Това съобщи чешкият външен министър Ян Липавски в тирада в университета „ Лайош Кошут “ по време на аудиенция в Унгария, оповестява Укринформ.

" Наивно е да се счита, че в случай че Русия победи в Украйна, нейните танкове ще спрат на нашите граници. Целта на Москва не е единствено да унищожи Украйна и да я асимилира с жестокото си мислене като чисто съветска територия. Става дума за подкопаване на нашата част от Европа. Той желае да завлече Запада назад в неговия свят на робия и безвластие, обичаи и държание... Поражението на Украйна ще донесе на спечелилия нови запаси и ще отвори вратите за други по този начин наречени „ специфични военни интервенции “ в Централна и Източна Европа “, сподели чешкият първи посланик.

Той означи, че бъдещето на Европа е заложено на карта. „ Ако позволим на Русия да унищожи Украйна, в случай че нейната експанзия остане ненаказана, други хищници по света ще последват образеца й “, сподели Липавски.

Украйна, акцентира той, се бори за своето оцеляване. Въпреки това, тя се бори и от името на европейските нации. Чешкият външен министър напомни, че през днешния ден в Украйна хора са убивани от същите танкове, които бащите и дядовците на днешното са виждали по улиците на Будапеща и Прага.

„ Ситуацията се трансформира и имперската свирепост на Русия продължава. Точно както през 1956, 1968 или 1981 година, ръководещите в Русия имат вяра, че те са единствените, които вземат решение ориста на народите, попадащи в техния обхват. Както и преди, Москва знае единствено един метод да се оправи с тези, които й се опълчват – да ги победи “, сподели чешкият външен министър.

Липавски означи, че имперските упоритости на Русия ще бъдат безгранични, в случай че не им бъдат поставени граници, и напомни думите на някогашния чешки президент Вацлав Хавел, който един път сподели: „ Проблемът с Русия от доста епохи е, че Русия не знае тъкмо къде стартира и къде приключва. " Ако й бъде разрешено, Русия няма да се поколебае да завземе териториите на някогашния Източен блок, предизвести Липавски.

Министър Липавски акцентира, че след две години съветска експанзия спорът в Украйна се е трансформирал във война на безсилие.

" Това е решителен миг! Трябва да останем съсредоточени върху отбранителните потребности на Украйна и да увеличим натиска върху Русия и нейните съдружници посредством наказания. Трябва да продължим да следваме дейна и умна многостранна дипломация ", сподели Липавски, като добави, че в миг, когато Унгария се приготвя за второто си председателство на Съвета на Европейския съюз, централният въпрос ще бъде по какъв начин да се оправим с експанзията на Русия против Запада.

„ Вярвам, че нашите две страни играят специфична роля в тази борба. Ние сме тези, които избягаха от пандиза, който Москва построи за нас и към нас след Втората международна война. Ние знаем какво е да живееш в този затвор. Ние не желаеме да живеем в него още веднъж. Трябва да подсещаме на тези, които гледат на този затвор извън, какво извънредно място е това и че на Москва не би трябвало да бъде разрешено да го строи още веднъж и да завлича други там срещу волята им “, заключи Липавски, представен от Българска телеграфна агенция.

Предния ден той организира диалози с унгарския си сътрудник Петер Сиярто.

Както беше обявено, чешкото държавно управление и президент поеха самодейността да търсят муниции за Украйна в трети страни със средства от Европейски Съюз.  Прага твърди, че е намерила 800 000 единици муниции посредством своите контакти, а по-късно загатна даже за повече от един милион; 500 000 от тях към този момент са закупени.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР