Би било наивно да мислим, че това ще изчезне и

...
Би било наивно да мислим, че това ще изчезне и
Коментари Харесай

Експертите: Въпросът не е дали ще има втора вълна на вируса, а дали ще сме по-подготвени

" Би било наивно да мислим, че това ще изчезне и ще завърши ", споделя във връзка ковид Ерика Влиеге, водещ консултант на белгийското държавно управление по " отварянето " на страната след карантината.

За специалистите въпросът сега не е дали ще има нова вълна на възпаление, а дали страните в Европейски Съюз ще бъдат по-добре готови за нея, написа Politico. И добавя, че терзанията са, че разхлабването на карантинните ограничения може да докара до наново повишаване на инфектираните.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без рестрикции, само че по един сдържан метод

Според Андреа Амон - началник на Европейския център за предварителна защита и надзор на болестите, непосредственият риск идва от премахването на досегашните рестрикции, които в интервала 9 април - 8 май са понижили съвсем на половина броя на инфекциите в Европейската икономическа зона. " Ако тези ограничения бъдат вдигнати прекомерно бързо, без да бъдат съпроводени от тестване, следене на контактите, физическа отдалеченост и миене на ръцете, много скоро ще станем очевидци на идната вълна ", показва Амон.

" На хората им е пристигнало до гуша от рестриктивните мерки. Те желаят да живеят още веднъж, да се срещат още веднъж и ще бъде доста комплицирано да вършим това по един сдържан метод ", разяснява Влиеге. За специалистите рискът е следният - както връщането от ски екскурзиите популяризира ковид из Европа през февруари, по този начин хората, идващи си от морска отмора, могат да провокират нова инфекциозна вълна. Влиеге не крие, че вероятността хиляди пътуващи да се засичат по летища и хотели " провокира главоболие ".

Именно пътуванията са посочени за причина за новите болести в Китай, откъдето в началото стартира пандемията. Страната затвори границите си през март, откакто вкара вътрешни рестрикции. Но по думите на Франсоа Годмон - старши консултант по азиатските въпроси в парижкия Institut Montaigne, неотдавна завърналите се от Русия китайски жители са върнали заболяването назад.

Периодична отдалеченост до 2022 година?

Планирането на дълготрайната тактика на европейските страни продължава да бъде затруднявано от неотговорените въпроси. Учените към момента не знаят сигурно дали преболедувалите развиват имунитет и в случай че да, за какъв интервал от време. Надеждите са, че по-топлото време ще ограничи разпространяването на вируса, само че това също не е изцяло ясно.

" Откриването на ваксина може да облекчи потребността от строга обществена отдалеченост за управлението на пандемията ", твърди научно проучване от средата на април. И предизвестява, че в противоположен случай някакъв тип периодическа отдалеченост може да е нужна до 2022 година Броят на инфектираните в Русия пораства, Путин разхлабва рестрикциите

Руският президент Владимир Путин разгласи, че от през днешния ден стартира облекчаването на карантинните ограничения в страната, като бизнесите могат да проработят още веднъж. Той уточни, че " неработният интервал " е траял шест седмици и в този момент разхлабването на рестриктивните мерки ще засегне всички браншове на стопанската система, въпреки че някои райони ще могат да запазят по-строгия надзор. В момента Русия е на трето място в международен мащаб по брой инфектирани с ковид, написа Военновъздушни сили. Но съгласно Путин досегашните ограничения са разрешили на страната да приготви здравната си система и да избави хиляди животи.

Големите публични събития остават неразрешени и хората ще би трябвало да съблюдават " прецизни санитарни ограничения ". Носенето на маска и ръкавици в магазините и в публичния превоз е наложително. Напускането на дома продължава да бъде допустимо единствено за извършване на покупки, отиване на работа или разхождане на куче. Но по думите на президента е в полза на всички стопанската система " да се върне бързо към естественото си положение ". Путин предизвести, че заплахата остава: " Не би трябвало да разрешаваме нова вълна на епидемията. "

Обявлението му идва няколко дни откакто кметът на Москва удължи карантинните ограничения в столицата до 31 май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР