Би било много добре, но е твърде оптимистично още през

...
Би било много добре, но е твърде оптимистично още през
Коментари Харесай

Цените у нас падат, но не през пролетта, смята учен

Би било доста добре, само че е прекомерно оптимистично още през април да чакаме поевтиняване на храните, тъй като стопанската система е инерционна система. Договорените цени към този момент са във веригите на доставки, те са договорно обвързани и ще има време за акомодация към по-ниско ниво. Към момента би трябвало да чакаме най-вероятно избран позитивен резултат основно от сдържането на енергийните цени. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Татяна Хубенова от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките, ръководител на Съюза на икономистите в България.
 
Но, също така, ценообразуването на артикули и услуги остава " натоварено " и с възходящите цени на услуги и на лихвени проценти, свързани със отговорностите по заеми на производителите и търговците - по този начин наречената инфлация на разноските ще се въздейства и от този фактор в 2023 година, разяснява ученият. Проф. Хубенова добави, че всичко ще зависи от салдото сред търсенето и предлагането на съответните пазари и пазарната организация.
 
Безспорно е да чакаме позитивен резултат на подхванатите от страната ограничения за мониторинг на цените и избран контрол на ценообразуването. В този смисъл по-реалистично е да усетим понижението на цените на храните едвам при започване на лятото, като в последна сметка всичко зависи и от цените на енергийния импорт и намаляването на индустриалните разноски, посочи проф. Хубенова.
 
Най-труден е преходът от двуцифрена към едноцифрена инфлация
 
Ученият посочи, че най-труден по принцип е преходът от двуцифрена към едноцифрена инфлация, което е задачата на България. Съобразно зимната прогноза за европейската стопанска система в последния отчет на Европейска комисия за България се дават по-позитивни макроикономически индикатори по отношение на есенната прогноза от 2022 година Първото пояснение на този позитивизъм съгласно учения са усъвършенстваните упования на Европейска комисия за европейската стопанска система като цяло.

Тя подсети за посоченото в отчета, че се чака Европейски Съюз да се размине механически и на " на косъм " с рецесията, което съгласно учения значи, че освен се чака рецесията да е " плитка ", само че даже и да не бъде позволена като повсеместен обсег. За България това значи, че външното търсене в европейски подтекст няма да съставлява риск към по-нататъшно понижение, което съгласно специалиста е добре от позиция упованията за нашия експорт.
 
По отношение на упованията в прогнозата на Европейска комисия за 7,8 на 100 инфлация в България през 2023-а, проф. Хубенова подсети, че плановете са основани на данните за общия съгласуван показател на потребителските цени от 13 на 100 за декември 2021 година - декември 2022 година и по отношение на това ниво се предвижда понижението за 2023 година Ученият означи, че главната тежест за такава прогноза е обвързвана с пониженото търсене на енергоресурси поради меката зима, забавянето на растежа на цените им и най-много на по-доброто ръководство на енергийната рецесия, на първо място на национално ниво.
 istock istock
Положителен е процесът и в границите на Европейски Съюз, да вземем за пример във връзка с цените на съветски нефт и газ с признатите от началото на февруари т.г. " тавани " за цените на барел както за мазута и нафтата, по този начин и за дизела, керосина и газьола. Ученият обаче предизвести, че несигурността заради военновременната конюнктура продължава и в този смисъл тя означи няколко значими допускания на Европейска комисия в отчета.

Цените на храните ще се намаляват последователно

На първо място тя открои допускането, че в България инфлацията ще остане по-висока по отношение на тази в еврозоната, което се отнася и за други страни от Европейски Съюз в Източна Европа. Ученият изясни, че тези упования са основани на обстоятелството, че в посочените страни, включително и у нас, бе реализирано доста по-високо ниво на инфлация по отношение на еврозоната и останалите остарели членки на Европейски Съюз. На второ място, цените на услугите се чака да остават по-устойчиво високи. В този смисъл, по думите на учения, в България и другите страни от Източна Европа битката за намаляването на инфлацията ще е по-трудна и тя ще остане основна най-много в региона на стоките първа нужда и на услугите.
 
Най-тревожна за България през 2023 година остава инфлацията при храните
 
При разбор на хармонизирания показател на потребителските цени по обособени стокови позиции най-тревожна за България остава освен енергийната инфлация, инфлацията при храните - скотски и растителни мазнини, млечни артикули, месо, зеленчуците, като завишаването на цените при животинските и питателните масла е 38 % към декември 2022 година на годишна база, означи ученият.
 istock istock
Тя посочи, че макар ограниченията по отношение на Данък добавена стойност, хлябът и зърнените произведения остават с 25 на 100 инфлация за предходната година, месото - с 18,2 на 100, млякото, млечните артикули и яйцата - 27,7 на 100, до момента в който при някои вносни артикули - кафе, чай, какао, повишението на хармонизирания показател е единствено с 16,1 на 100. Това съгласно учения значи, че България има вътрешни източници на инфлация, които са свързани с несигурността на бизнеса и неразбираемата ценова конструкция на пазара, както и с проблемите на структуриране на пазара на дребно и на едро, т.е. проблемите за това по какъв начин работят комерсиалните надценки, какъв е контролът върху храните и надзорът във връзка с конкуренцията.
 
В този смисъл, съгласно проф. Хубенова, предлагането на служебния кабинет за мониторинг на ценообразуването е значимо, с цел да може обществото да се ориентира във вътрешните източници на инфлация. По думите на учения за България от изключителна значимост е надзорът върху цените на стоките, изключително на тези, които рисково са постигнали доста високо ниво на инфлация.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР