Би било много добре, ако новото предложение е признание за

...
Би било много добре, ако новото предложение е признание за
Коментари Харесай

С Илинден в името на Македония, АБВ виждат посегателство към българската история

" Би било доста добре, в случай че новото предложение е самопризнание за общата ни история. Казано още по-ясно - щом се твърди, че Илинден 1903 година е фундаментът на македонската държавност , то да се съобщи, че основаването на тази страна е реалност от българската история " , разяснява АБВ със мнение подписано то Румен Петков, до членовете на Мултидисциплинарната комисия по контракта за добросъседство с Република Македония.

АБВ смятат, че става дума за противоположното и виждат посягане към българската история . След Софийската среща на Европейски Съюз за Западните Балкани се появява публична информация и обстойни мнения на политици от София и Скопие за последното предложение в наименованието на западната ни съседка, изясняват от партията.

Те допълват, че министърът на външните ни работи Захариева е споделила, че предлагането е задоволително , тъй като към 70 български офицери са взели участие във въстаническите дейности. Предложението за новото название може да се пояснява като отвод от теорията за античните корени на македонската страна. В тази посока в Скопие са направени и други стъпки - преименувано е летището " Александър Македонски ", спряна е програмата за огромни градежи и монументи, разясняват АБВ.

" Новото предложение утвърждава и търси интернационална легитимация на теорията за това, че македонската държавност е обвързвана с " двойния Илинден " - с въстанието от 1903 година и Антифашисткото заседание от 1944 година, на което се взема решение за развиване на Македония като федеративна единица в границите на Югославия ", прибавят от партията.

 Македония не чака териториални искания от България
Македония не чака териториални искания от България

Според нея препоръчаното име е отлична база за решение

АБВ виждат посягане към българската история и със поръчка направена съгласно тях от премиера Зоран Заев в тирада на 1 август 2017 година пред гроба на Гоце Делчев , в наличието на високопоставена българска делегация: " Да го искористиме (използваме - приликата сред някои думи е привидна и хлъзгава, б. а.) мотива, празнуването на държавността, на страната Република Македония, двойният Илинден... " и по-късно продължи изброявайки националностите взели участие в събитията: - " македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми, бошняци и други ", изясняват от партията.

Те намират за необичайно, че български политици са сюрпризирани, че на 20 май министър председателят Заев, обосновавайки новото предложение, възпроизвежда този лист от етноси, в който " българите блестят с отсъствието си . Това са опорните точки на македонизма, изненада няма ", не престават АБВ.

Според тях, значителен е въпросът, че в продължение на десетилетия българските учени и институции са отстоявали историческата истина за единния темперамент на Илинденско-Преображенското въстание . АБВ поддържат участието на Република Македония в Европейски Съюз и НАТО , само че не желаят направени под външен напън взаимни отстъпки да са за българска сметка.

Вярват, че своевременното мнение на Мултидисциплинарната комисия по контракта за добросъседство с Република Македония ще е значимо за разработване на формалната българска позиция .

 ВМРО-ДПМНЕ се разгласи срещу
ВМРО-ДПМНЕ се разгласи срещу " Република Илинденска Македония "

ВМРО-ДПМНЕ няма да поддържа смяна на конституцията

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР