Би било катастрофа за Сърбия, ако България спре транзита на

...
Би било катастрофа за Сърбия, ако България спре транзита на
Коментари Харесай

Вучич: Би било катастрофа за Сърбия, ако България спре транзита на руски газ


Би било злополука за Сърбия, в случай че България спре преноса на съветски газ. Това мнение изрази през днешния ден президентът на Сърбия Александър Вучич, съобщи ТАНЮГ. Сръбският президент изрази терзанието си на фона на апели от български специалисти страната ни да спре да транзитира газ в случай че получава сумите по него в рубли.

„ Новината от България ме удари като гръм от ясно небе. Има справедлив проблем. В Русия нямат пари - като им вземеш 300 милиарда в злато, всичките долари и пари в брой и ги принудиш да банкрутират, по какъв начин ще платят в долари? А в това време чуваме, че ще спрят газта в случай че се заплаща в рубли. Смятам, че някой би трябвало да ни пита нещо “, уточни Вучич.

Призивите са представени от съветската осведомителна организация ТАСС, която показва, че Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията е споделил, че България би трябвало да спре с преноса на природен газ в случай че получаваме заплащанията за това в рубли на фона на интернационалните наказания против Москва.

В последното си изявление обаче Владимиров пред БНР от 11 март той не показва такава мярка. По думите му, представени от уеб страницата на публичното радио заплащанията в рубли биха могли да провокират разтърсване за " Булгартрансгаз ", който е вложил 2 милиарда лева в плана.

Ето и още от думите на Владимиров: " България не би трябвало да се поддава на напън от страна на Москва и всяко деяние по предоговаряне на газовите контракти би трябвало да се координира с Брюксел "

Според специалиста най-вероятно в контракта за пренос на съветски газ през страната ни е записано, че заплащанията стават в долари: " Това, което може " Газпром " да употребява, е евентуално уговорка за форсмажорни условия и то е с цел да приравни глобите към такова събитие, което постанова смяна на изискванията по контракт с „ Булгартрансгаз “ за пренос на синьо гориво ", изясни Владимиров и допусна, че може съветският газов снабдител да предложи прихващания.
" Булгаргаз " заплаща в долари за потреблението на съветски природен газ по дълготрайния контракт с " Газпром " и евентуално по този метод може да се прихваща преноса, който " Булгартрансгаз " получава като заплащане от " Газпром ", само че това би трябвало да се уреди през „ Българския енергиен холдинг “, който е принципал и на двете газови сдружения ".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР