Би било добре ако с Румъния предприемем координирани действия. Един

...
Би било добре ако с Румъния предприемем координирани действия. Един
Коментари Харесай

Бивш правосъден министър за Шенген: Би било добре да има координирани действия с Румъния

Би било добре в случай че с Румъния предприемем координирани дейности. Един мек дипломатически отпор може да даде страхотни последици. Румъния е извънредно значима страна сега, поради спора в Украйна. Ние също, тъй като сме на границата на миграцията.

Това съобщи в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria някогашният правосъден министър Антон Станков. Той добави, че е Европа няма изчерпателен отчет на кое провокира засилената миграция.

Станков не има вяра да има делене на България и Румъния по пътя им Шенген.
Причините са няколко – те са в общия проект на неспособността на Европейска комисия да постанова решения, първо. Тя дава позитивна оценка за България от 2011 година насам по тази тематика. В същото време се вижда, че никой не се преценява с мнението на Европейска комисия. Вторият проект на несъгласие е във вътрешнополитическите аргументи и в Нидерландия, и в Австрия, която също се оказа, че е наш, условно казано, съперник.
Според Станков зад тези вътрешнополитически аргументи за блокадата ни в Шенген се крият и стопански ползи и даде образец с транспортния отрасъл, където българските компании не са равнопоставени с останалите страни членки на Европейски Съюз.

„ Третият аспект на казуса е нашата некоординирана външна политика за последните години “, разяснява още Станков.

„ Да напомня, че ние нямаме свободен визов режим със Съединени американски щати, което също е проблем, подобен на този с Шенген “, уточни още някогашният правосъден министър.
Нашето неодобрение се вижда и е основателно. Имам възприятието, че доста ни подценяват. Те не знаят с кого са се хванали.
По думите на Станков Източна Европа остава в наше лице и в лицето на Румъния, като на втора скорост.

„ Трябва да го обърнем в преимущество – България би трябвало да има съответна външна политика и то на всички равнища – напън от всички посолства във всички страни членки на Европейски Съюз “, означи още той и посочи, че не става въпрос за блокиране на решения, само че доста деликатно разискване на всички оферти, идващи от страна на Европейска комисия, Екологичен потенциал.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР