БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските

...
БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските
Коментари Харесай

ВМРО иска от Цацаров да прекрати дейността на БХК заради недопустима намеса в съдебната система на България

БХК по директен и индиректен метод оказва напън върху българските магистрати и прави противоконституционна, незаконна, неморална и намерено антибългарска активност. Поради тези аргументи българският представител в Екологичен потенциал и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ Ангел Джамбазки и депутатът в 44-ото Народно заседание и член на Националното управление на Организацията Александър Сиди пуснаха сигнал до основния прокурор на Република България Сотир Цацаров с искане да бъде прекъсната регистрацията на Българския хелзинкски комитет. Това е опция, залегнала в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, оповестиха от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

Сиди и Джамбазки обосновават сигнала си с директни нарушавания от страна на БХК на член 117, алинея 2 от Конституцията на Република България и на член 13, алинея 1, т. 3, б. б), от към този момент цитирания ЗЮЛНЦ.

Припомняме, че точно Вътрешна македонска революционна организация години наред алармира способените органи за активността на БХК, която видимо е в отбрана на човешките права, само че действително с дейностите си неведнъж е поставяла в риск български жители, както и положителното име на България пред интернационалните институции. Едно от последните ѝ сходни дейности е заведеният иск в съда в Страсбург против страната ни в отбрана на изселените, след нанесен побой над български военнослужещ, от противозаконното гето във Войводиново роми.

Най-скандалната ѝ активност обаче е обвързвана не със отбрана на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които по-късно вземат решение орисите на потвърдени нарушители като Полфрийман. Нека напомним също по този начин, че точно БХК номинира същия този наказан палач за човек на годината, оказа помощ за неговата юридическа отбрана и по заявление на НПО-то съставът, управляван от Калин Калпакчиев, подцени решение на сътрудниците си от Софийски градски съд, и разпореди да бъде пуснат на независимост, изцяло игнорирайки мнението на прокуратурата, на психолозите и представителите на пандиза. В същото време самият арбитър Калпакчиев е получил премия в същата категория, като освободеният от него австралиец, от същата тази неправителствена организация – БХК.

Това е неприемливо и е насмешка с българското законодателство, с положителните нрави, морала и държавността в България!

Ето и част от претекстовете, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди:

"Сдружението от време на време провежда безвъзмездни семинари, с които образова съдии, прокурори и следователи. От друга страна БХК обезпечава процесуалната отбрана на избрани лица по каузи, управлявани от същите тези магистрати, на които е провеждала образования. Именно подобен е и казусът с Джок Полфрийман, на който Сдружението оказва поддръжка, изразяваща се в правни и в действителност дейности. С тези свои действия Сдружение „ Български хелзинкски комитет “ по заобиколен метод нарушава правилото на безпристрастност на част от магистратите. Чрез провежданите семинари се пробва да наложи напън и въздействие при решаването на каузи, от които решения има директен интерес.

Пример за дело, от което сдружението има персонален интерес, е в.н.ч.д. № 921/2019 година на САС, известно като „ делото за предварителното освобождение на Джок Полфрийман “. По него бе постановено едно определение, което напълно се разграничава от претекстовете на първоинстанционния съд и одобрената правосъдна процедура. Освен това субективната преценка на състава от САС се прекатурна на 180 градуса спрямо постановеното от страна на сътрудниците им от Софийски градски съд. Въпросното Определение остави едно подозрение у цялото общество по отношение на справедливостта му и най-много по отношение на безпристрастността на тричленния състав на САС с ръководител Калин Калпакчиев.

През 2013 година Сдружение „ Български хелзинкски комитет “ награждава арбитър Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината. Същата тази премия, за която през 2015 година е номинирано и лицето Джок Полфрийман. Нещо повече, арбитър Калпакчиев получава през 2016 година и две награди за присъединяване в конкурс, проведен от неправителствената организация. Последователност от събития, които подозрително се преплитат.

И още, в своето решение правосъдният състав взима под внимание изразената позитивна характерност по отношение на поправянето на Полфрийман, импортирана от ръководителя на БХК Красимир Кънев. Същевременно обаче отхвърля да вземе поради отчетите на чиновниците и психолозите, работещи със пандизчията в съда и твърдящи, че лицето към момента не се е поправило. Що се отнася до докладчика по в.н.ч.д. № 921/2019 година арбитър Весислава Иванова - същата е измежду създателите на годишния отчет на БХК за 2016 година Изготвянето на въпросния отчет е финансирано от интернационален план и като създател, лицето получава хонорар. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР