БХК осъди главния прокурор Иван Гешев преди близо 2 месеца

...
БХК осъди главния прокурор Иван Гешев преди близо 2 месеца
Коментари Харесай

Близо 2 месеца Гешев де факто не изпълнява съдебно решение, какво крие той от БХК

БХК осъди основния прокурор Иван Гешев преди близо 2 месеца за отхвърли му да даде лист на наименованията на напътствията и инструкциите, издадени от него. И след решението на съда обаче прокуратурата не дава желаната информация. Това оповестяват от БХК.
Решението на Административният съд София град (АССГ) е от съвещание извършено на 21.05.2020г. и оповестено на 4.06.2020г. В него арбитър Диляна Николова анулира безмълвният отвод на основния прокурор на Република България да даде на БХК лист с наименованията на издадените от него инструкции и указания до подчинените му прокурори в цялата страна. Също по този начин осъжда прокуратурата да заплати разноските по делото в размер на 510 лева Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Какво желае да знае БХК?
Това са общи за всички прокурори актове по методическото управление на прокурорите, уреждащи редица въпроси свързани с работата им по разнообразни производства. Някои от тях са оповестени обществено в уеб страницата на прокуратурата, само че други – не. За съществуването им жителите могат да научат от споменаването им в разнообразни отчети, а от време на време и прокурорски постановления, само че не и какво е точното им наличие. Така част от нормите, които уреждат работата на прокурорите, остават скрити, а законосъобразността на използването им – неразбираема.
Сред тези актове са такива, уреждащи деловодната активност, инцидентното систематизиране на преписки и каузи, надзора над осъществяването на наказванията, присъединяване на прокурорите в административни каузи и други.
Какво последвало от срана на прокуратурата?
В осъществяване на правосъдното решение заместник-главния прокурор Красимира Филипова изпрати до БХК линк към уеб страницата на прокуратурата, потвърждавайки, че на него са оповестени всички сходни актове на основния прокурор. В реалност обаче редица са откриваемите от разнообразни източници актове, които не са оповестени на изпратената хипервръзка, показват от БХК.
Какъв е действителният брой на непубликуваните на интернет страницата на прокуратурата настоящи актове на основния прокурор, издадени въз основа на неговите пълномощия по член 126, алинея 2 от Конституцията, доразвити в член 136, алинея 5 Закона за правосъдната власт, не може да се каже “, съобщи адв. Диана Драгиева от Програмата за правна помощ на БХК.
„ Факт е обаче, че тези актове с незнайно за обществото наличие, са наложителни за всеки прокурор – в това число за този редови прокурор, за който Конституционния съд не вижда конституционна спънка да стартира следствие против основния прокурор. Стои въпросът кой и по какъв начин следи за пълъответствиеното с на актовете на основния прокурор с Конституцията и законите на страната , откакто той преднамерено крие даже изчерпателния лист на техните наименования “, съобщи още тя.
Предвид неизпълненото обвързване на прокуратурата, БХК ще продължи да упорства да получи информацията по легален ред, декларират от правозащитната организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР