(БХК) изпрати отворено писмо до главния прокурор и министър-председателя на

...
(БХК) изпрати отворено писмо до главния прокурор и министър-председателя на
Коментари Харесай

БХК пита премиера и главния прокурор за насилието над протестиращи

(БХК) изпрати отворено писмо до основния прокурор и министър-председателя на Република България по отношение на дейностите на полицията от последното денонощие. Ето цялостния текст на писмото:
" Уважаеми господин Гешев,
Уважаеми господин Борисов,
 Европейска комисия: Употребата на мощ би трябвало да е пропорционална на дейностите на протестиращите Европейска комисия: Употребата на мощ би трябвало да е пропорционална на дейностите на протестиращите
Полицейското принуждение при митингите би трябвало да се упражнява съразмерно на дейностите на протестиращите - това съобщи представителят на Е...
В Българския хелзинкски комитет дойдоха многочислени сигнали за систематични незаконни дейности от страна на чиновници на по време на конфликтите сред полиция и протестиращи на 3 септември 2020 година Тези дейности включват:
1. Масирана непропорционална приложимост на мощ против протестиращи, в това число такива, които по никакъв метод не са били съпричастни към незаконни дейности. Насилията включват побой с юмруци, ритници и с помощни средства, в това число приложимост на, влачене по земята с белезници на ръце, полагане на земята на арестуваните за дълготрайно време и закани. Подобни дейности са били ориентирани и против минимум един публицист, показал се пред служителите на реда с журналистическа карта.
2. Отказ да се даде достъп до здравна грижа на лица, арестувани при постройката на Народното събрание на пл. „ Княз Александър І “ № 1, макар експлицитните им претенции за такава.
3. Произволни арести на лица, които не са били причастни към никакви незаконни дейности и продължителното им задържане в поделения на Министерство на вътрешните работи на територията на София, включително на минимум един публицист. В местата за задържане доста от тях са били настанени в претъпкани килии, държани са без храна и вода и са били изложени на материални условия несъвместими с интернационалните стандарти.
4. Недопускане до арестувани лица на юристи, които те или техните фамилии са заели, както и ненавременно напредване на административните преписки по оборване на законността на задържането до способния областен съд. 
 Опит за жива верига и обсада при площад Независимост, полицията се намеси (ВИДЕО) Опит за жива верига и обсада при площад " Независимост ", полицията се намеси (ВИДЕО)
Протестиращи, водени от гражданско придвижване " Боец " и ръководителя на организацията Георги Георгиев, пробваха да спрат придвижването при пло...
Всички тези дейности изискват бързо, дейно и без значение следствие и предприемане на плануваните в закона ограничения против причинителите.
Те изискват също по този начин премахване от служба, най-малко за интервала на следствието, на всички виновни длъжностни лица, включително министъра на вътрешните работи и шефа на Столична дирекция на вътрешните работи.
Трябва да подчертаем, че през август 2019 година уточни в обществено изказване, че за прокуратурата „ няма чадър над никого “. Надяваме се, че това ще се отнася и за причинителите на незаконни дейности от страна на органи на Министерство на вътрешните работи.
Междувременно нашата организация продължава да следи развиването на събитията като част от мониторинговата си активност на положението на правата на индивида в България. Ние ще се обърнем и към други способени български и интернационалните институции, с цел да представим пред тях откритите от нас обстоятелства.
Молим за вашите незабавни дейности съгласно пълномощията ви и ще чакаме скорошни резултати. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР