bgtourism.bg Аз ще ти кажа, че в България няма паметник на

...
bgtourism.bg
Аз ще ти кажа, че в България няма паметник на
Коментари Харесай

Добрич скочи на Слави Трифонов заради паметника Хан Аспарух

bgtourism.bg " Аз ще ти кажа, че в България няма монумент на Аспарух и преди години тук в шоуто ни ние взехме решение да предизвикваме в София, столицата на България, да създадем монумент на създателя на българската страна “, тези думи на Слави Трифонов към госта си Ивелин Михайлов разбуниха добричлии, чиято горделивост – паметникът Хан Аспарух, е един от знаците на града.

Групите и страниците на добруджанци в обществените мрежи бяха заляти с мнения, като доста добричлии използваха своите профили да изразят гнева си за пренебрегването на паметника от Шоумен №1 на България в праймтайма на националния ефир. Част от тях показаха, че са писали до предаването, а други желаят опрощение в народен ефир.

" Искам всичко допустимо да се направи в София да има монумент на създателя на българската страна Хан Аспарух – няма монумент подобен. Има Хан Аспарух и една част от някакъв монумент, в Добрич ли беше? Няма монумент изобщо на създателя на българската страна “, добави по-късно Слави в предаването си.

Проверка на BGtourism.BG откри, че в България има няколко паметника на Хан Аспарух. Днес името на хан Аспарух носят град Исперих, доста улици из градове и села в цялата страна, Аспаруховия мост във Варна и така нататък

Всъщност в Добрич се намира най-големия монумент на създателя на българската страна. Той е открит на 16 октомври 1981 година във връзка 1300 години от основаването на България. Паметникът е дело на скулптора Величко Минеков и арх. Иван Николов. 

Паметникът е място за поклонение и респект към основателя на Българската страна. Често могат да бъдат видени цветя и венци към него, а възрастните хора идват постоянно при мемориала с цел да си починат и да помълчат в символ на почитание.

Оказа се, че за паметника се сещаме единствено на 3 март, когато локалните държавници означават националния празник, а националните медии не отделят време за тържествата на мемориалния комплекс. Туроператорите не оферират екскурзии до паметника на хилядите туристи в Добричка област, обявиха историци. Офертите на туристическите организации включват пиратски празненства, джип сафари, разходка с джип и други, само че не демонстрират паметника на създателя на българската страна.

В едно от огромните и влиятелни учебни заведения в Добрич споделиха, че не се провеждат открити часове по история или екскурзии за дребните възпитаници до паметника.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР