БГНЕС В разследване срещу командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко

...
БГНЕС
В разследване срещу командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко
Коментари Харесай

Прокуратурата: Дело срещу шефа на ВВС е с данни за престъпление на Радев

 БГНЕС В следствие против командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков има данни за закононарушение, осъществено от президента Румен Радев. То не е осъществено в качеството му на държавен глава, само че като подобен има имунитет. Затова основният прокурор Иван Гешев е желал пояснение дали може да бъде разследван президентът, защото при инспекция за назначението на Десислава Радева като пиар на Военновъздушни сили, когато Радев е бил пълководец, се оказало, че има укрити документи, оповестяват от прокуратурата.

Ето и цялото им известие:

Предвид апела на президента към основния прокурор на Република България да изясни претекстовете си за отправеното запитване към Конституционния съд за наложително пояснение на член 103 от Конституцията, високия публичен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България дава следната информация: В хода на формирано и водено от Специализираната прокуратура наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 година са направили повсеместен разбор на доказателствената цялост, в това число и на приобщени по делото материални доказателствени средства (събрани посредством потреблението на специфични разследващи средства експлоатирани от ДАНС, по отношение на командира на Военновъздушни сили генерал-майор Ц.Ст.).

При по този начин осъществения разбор са установени данни и доказателства " за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност, предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба – президент на Република България, като откритите възможни незаконни дейности не са свързани директно с осъществяване на службата му “. Анализът на извършените телефонни диалози разкрива, че същите са във връзка евентуално осъществявана инспекция от КПКОНПИ във връзка с госпожа Д.Р.

Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се одобри във висока степен на меродавност догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ е била осуетена заради укриване на документи. С разпореждане от 23.01.2020 година наказателното произвеждане е спряно, защото според Конституцията на Република България президентът се употребява с имунитет, изразяващ се в неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, със изключение на държавна измяна и нарушаване на Конституцията (чл. 103, алинея 1 от КРБ) и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене (чл. 103, алинея 4 от КРБ).

Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото вярно процесуално решение при липса на трайна процедура на Конституционен съд и Върховен касационен съд, като всяко друго такова може да бъде подхванато, респективно осъществено в нарушаване на възбраната за наказателно гонене против президента. Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България разгласява разпореждане за прекъсване на наказателно произвеждане от 23.01.2020 година, от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената повода за прекъсване на наказателно произвеждане, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се популяризира след позволение на наблюдаващите прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс. Прокуратурата на Република България декларира, че всички сложени на вниманието на обществеността въпроси, са в детайли изяснени в отправеното от основния прокурор на Република България искане за наложително пояснение на чл.103 от Конституцията и по този начин оповестените материали от досъдебното произвеждане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР