БГНЕС Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е

...
БГНЕС
Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е
Коментари Харесай

Социалният министър: Върна се порочната практика да се получават пари под масата

 БГНЕС Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е задоволително. То ще обхване всички пенсионери, ще се усили и прагът за приемане на енергийни помощи. Това съобщи в " Денят стартира ", длъжностен министър на труда и обществената политика.

" Нито един обществен министър няма да каже, че е задоволително това нарастване. И то в никакъв случай няма да бъде задоволително, до момента в който не се подсигурява адекватност на пенсиите ", акцентира.

По думите му изплащането на 50 лв. добавка към пенсията поради рецесията като помощ би трябвало да продължи, като, с цел да се трансформира в непрекъсната мярка би трябвало да мине през Закона за държавното публично обезпечаване.

" Това би трябвало да се случи. Друг е въпросът по каква формула ще се случи, тъй като, в случай че тръгнем към преизчисляване на пенсиите с застрахователен приход 2018 година, 50-те лв., които в този момент се получат като помощ, няма да влязат в цялостен размер при ниския размер пенсии ", акцентира.

Той разяснява предлагането за преизчисляване на пенсиите с нов застрахователен приход от 2018 година по този начин:

" Необходими са милиард и половина - 2 милиарда, тези пари сега ги няма в бюджета на Държавното публично обезпечаване, би трябвало да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разноски, само че това може да се случи при постоянно държавно управление и работещ парламент ", сподели още.

Според него с политически решения се е нарушил салдото в системата.

" Много жители са с огромен трудов стаж 43 години и ниска пенсия или равна на тази с по-нисък стаж. Когато има вмешателство се получават разминавания. И осигурителният стаж, и осигурителният приход, върху който са правени осигурителни вноски, въздействат върху размера на пенсията ", добави общественият министър.

По думите му от Инспекцията по труда рапортуват за нарастване на работата без трудови контракти, на заплати, които се разграничават от действителните, които се взимат, има и доста сигнали за нарушавания при сигурността на работа.

" Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лв., в плик под масата получаваш още 1000 лв. ", съобщи.

Той разясни, че на дневна база безработицата е 5,23 %, което е добър симптом.

" Осигуряват се работни места, за които няма подобаващи претенденти. Има дисбаланс - ползата сред търсене и предложение не може да се срещне ", сподели още.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР