БГНЕС Това е най-тежката и продължителна вълна досега, но смъртността е

...
БГНЕС
Това е най-тежката и продължителна вълна досега, но смъртността е
Коментари Харесай

Кацаров: Това е най-тежката и продължителна вълна, но смъртността е по-ниска

 БГНЕС Това е най-тежката и продължителна вълна до момента, само че смъртността е доста по-ниска, в сравнение с е била при предходните талази. Това сподели министърът на опазването на здравето доктор в изявление за предаването " Денят стартира с Георги Любенов “ по БНТ.

" От понеделник сме основали правил и условия за това учениците да се върнат в учебно заведение. Има към този момент закупени проби за учениците и са предадени на МОН. Ролята на Министерство на здравеопазването е да дефинира разпоредбите и изискванията, при които учениците да учат присъствено, без това да основава висок епидемиологичен риск. Основната ни задача е да предпазим обществото. Това нещо за първи път се прави и е обикновено да се тормозят хората, само че би трябвало да създадем по този начин, че децата да не учат от у дома. Трябва да създадем всичко допустимо. Решаваме проблем, не се тормозя от това, че има страхове, тъй като опасенията са здравословни и ще оказват помощ процеса на се направи по най-хубавия метод “, уточни министърът.

" Опасенията сме разглеждали дружно с специалистите на МОН. На повече то въпросите има даден явен отговор. Сигурен съм, че просветителните управляващи ще намерят верния метод. Това са изискванията да осигурим безвредна среда. Ограничението на разпространяването на епидемията ни е значимо, само че и да осигурим естествен и безвреден учебен развой. Подготвени сме и можем да го създадем. Има ли друга опция да се върви присъствено на учебно заведение? Не ми е най-неприятният въпрос по кое време ще има локдаун. Мерките, които приложихме с условието за документ, работят, както се вижда. Вижда се освен от намаляването на повишаването на инфектираните лица, само че и тъй като хората схващат значимостта и полезността на тази мярка и съблюдават условията за зелен документ. Това е най-големият ни триумф. Хората го одобриха и го вършат, тъй като схващат, че няма различен метод, а не поради контрола. В последните две седмици 250 000 първи дози са сложени. Това е съвсем колкото цялото лято. Това не е по насила. Това е, тъй като хората схванаха, че това е единственият метод да излезем от тази обстановка “, съобщи той.

По думите му това са най-удачните и верни ограничения на Министерството.

" Категорично е по този начин. Да сте чули опция? Коя е другата мярка? Зеленият документ ви дава опцията да продължите да ходите на работа, на кино, на учебно заведение. Без него щяхме да сме в обстановка на локдаун “, съобщи Кацаров.

" Здравната система в действителност е доста натоварена. Отправям гореща признателност и считам, че всички я изискуем, на нашите медици, тъй като числата не лъжат. Това е най-тежката до момента епидемиологична вълна. С една трета седмичният брой на инфектираните хора е по-висок, в сравнение с всяка друга епидемиологична вълна. Това е най-продължителната вълна. Другите приключваха за два месеца – два и половина. Вече сме в разгара ѝ в третия месец. Смъртността е доста по-ниска, в сравнение с е била при предходните талази. Коефициентът на смъртността е 26 в последната седмица “, съобщи Кацаров.

" Най-високите стойности на умрелите по отношение на инфектираните от преди седмица е малко над 5 – 5.5%. В момента коефициентът на смъртност е 3.5%. При предходните талази е достигал до 10%, в този момент е 3.5%. Това се дължи на лекарите. Заради тях смъртността сега е доста по-ниска. Броят на инфектираните е с 30% повече от предходните талази, само че броят на приетите в болница е с 25% по-малко. Това значи, че Коронавирус зоните, Коронавирус отделенията и реанимациите работят по-добре. Спешната помощ обслужват всички без забавяне. Ако погледнем независимо тези цифри, би трябвало да благодарим на медиците “, добави Кацаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР