БГНЕС Софийският апелативен съд пусна Джок Полфрийман, който уби с нож

...
БГНЕС
Софийският апелативен съд пусна Джок Полфрийман, който уби с нож
Коментари Харесай

Софийският съд пусна предсрочно убиеца Джок Полфрийман

 БГНЕС Софийският апелативен съд пусна Джок Полфрийман, който умъртви с нож в центъра на София студента Андрей Монов. Тричленен състав на Апелативен съд – София с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева прегледа тъжба против решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без почитание молба за предварително условно освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман.

Апелативните магистрати откриха жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на независимост. В случая налице са законовите учредения за предварително условно освобождение, смятат апеалтивните съдии.

Джок Полфрийман излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента по право Андрей Монов на 28 декември 2007 година.

Според показанията на Полфрийман, той видял по какъв начин група младежи повалят човек от ромски генезис и тръгнал да го избавя. При последвалата битка извадил нож при самоотбрана.

Другите очевидци обаче настояват, че австралиецът нападнал с хладно оръжие групата младежи, в която бил и Монов. Полфрийман бе наказан дефинитивно от Върховния касационен съд през 2011 година.

След като бе пратен в пандиза Полфрийман стана ръководител на първото по рода си в България затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост.

Заради тази си активност през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за премията " Човек на годината ". Номинацията провокира съществено неодобрение в обществото и измежду околните на умрелия Монов и бе оттеглена от уредниците.

На идната година австралиецът обаче съумя да осъди България в Европейския съд по правата на индивида за 3500 евро поради " нарушение на правото на независимост на изразяването ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР