БГНЕС Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев

...
БГНЕС
Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев
Коментари Харесай

Калпакчиев оправда и бивш депутат за смъртта на 14-годишно дете

 БГНЕС Състав на Софийския апелативен съд (САС) с ръководител Калин Калпакчиев издаде следващ абсурден правосъден акт. Този път ръководителят на политизираната съсловна организация Съюз на съдиите в България (ССБ) е оправдал някогашния народен представител от Реформаторския блок и ортодонт доктор Валентин Павлов, който умъртви 14-годишния Алекс след упойка през юни 2016 година Докладчик по делото пред САС е бил арбитър Владимир Астарджиев. За момента публична информация за следващото скандално решение с присъединяване на арбитър Калпакчиев няма на интернет-страницата на съда. Мотивите към решението също към момента не са оповестени.

Заедно с доктор Павлов подсъдими по делото са още и брачната половинка му Венета Павлова и доктор Йонна Филипова от клиника " Европейска общност ДЕНТ ". Те обаче са получили удостоверение от състава на Калпакчиев на условните си присъди, постановени от Софийския градски съд (СГС) през 2018 година.

На 1 май м.г. първоинстанционният съд реши, че доктор Павлов би трябвало да изтърпи наказване 3 години отнемане от независимост с 5 години изпитателен период, през които не може да упражнява специалността си. Същата присъда бе дадена и на брачната половинка му, и на доктор Филипова.

Тримата лекари са упрекнати за породена от тях гибел на по несъобразителност на 14-годишния Алекс Иванов, който оперирали под цялостна анестезия в стоматологичната клиника, която Павлов управлявал със брачната половинка си, само че без да уведоми родителите за рисковете от интервенцията. Според констатацията на комисията, която бе образувана по случая, непосредствена причина за настъпилата гибел на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна непълнота вследствие на малигнена хипертермия.  

В хода на следствието бе открито, че на 14 юни 2016 година 14-годишният Алекс постъпва на лекуване в клиниката на Павлови за премахване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Валентин Павлов оперира детето под обща ендотрахиална упойка, откакто еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва интервенцията под цялостна анестезия, посредством обща интубационна упойка.

Клиниката обаче не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна упойка при положение, че възникне затруднение. На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за " рутинна намеса ", като следствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Състоянието на детето обаче внезапно се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия - 152 удара в минута, затруднено дишане и нараснало обособяване на въглероден диоксид. След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко положение, анестезиологът доктор Филипова не е приложила нужното лекарство, което не било налично в клиниката.

След като положението на момчето не се подобрило, доктор Павлов се обадил на " кола за спешна помощ ", предоставена от санитар в " Пирогов ", която обаче нямала нужното съоръжение, нито медицински екип. Така Алекс Иванов не е бил превозен до " Пирогов " с нужната за това инсталация. Детето е признато в " Пирогов " в 16,00 ч. в положение на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е установена гибелта му.

Затова и Софийски градски съд признава тримата медици от клиника " Европейска общност ДЕНТ " за отговорни за гибелта на 14-годишното дете по несъобразителност. Сега обаче съставът на Калин Калпакчиев анулира присъдата само на доктор Павлов и го признава за почтен.

Припомняме, че това не е първият случай на " необичайно " решение на сформира, които Калин Калпакчиев ръководи. На 9 август т.г. тричленен правосъден състав на САС с ръководител точно Калпкачиев анулира доживотната присъда без право на подмяна на Герман Костин,обвинен за убийството 5-годишния Никита, чието тяло бе намерено в куфар край Пасарел. Нещо повече  - в акта на състава тогава бе записано, че правата на Костин са били в  " огромна степен лимитирани "  от първоинстанционния съд, защото Софийски градски съд не позволил всичките въпроси на юристите му и отстранявал подсъдимия от залата, след непочтено държание и обиди към съда.  " По този метод е нарушено правото на отбрана и в частност правилото на тъждество на страните и състезателността на производството ", сметна обаче Калпакчиев.

Малко по-късно, в края на септември т.г. името на ръководителя на ССБ бе отпред на шумния скандал с освобождението от пандиза шест години и половина по-рано на килъра Джок Полфрийман. Съставът, управляван от Калпакчиев, реши, че ще допусне предварителното освобождение на австралиеца, мотивирайки определението си с мнението на ръководителя на Българския хелзинкски комитет (БХК) и на свещеник, с който Полфрийман е общувал от пандиза. Малко по-късно стана ясно, че по делото има данни за небезпристрастност на Калпакчиев и различен член на правосъдния състав - Весислава Иванова, които като началник и някогашен изпълнителен секретар на ССБ имат близки, персонални връзки с БХК, написа " Правен свят ". Случаят провокира голям публичен отзив и даже реакцията на основния прокурор, който изиска от Върховния касационен съд (ВКС) обновяване на процеса за свободата на австралиеца и преразглеждането на молбата му от различен правосъден състав. Делото все още е висящо във Върховен касационен съд, а решението се чака в период доникъде на декември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР