БГНЕС Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен

...
БГНЕС
Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен
Коментари Харесай

Горанов: Рано е да мислим за финансиране от МВФ

 БГНЕС Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд поради рецесията с COVID-19. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънредното съвещание на бюджетната комисия на Народното събрание.

Късно нощес депутати от ГЕРБ внесоха две оферти към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от фонда.

Горанов настоя вносителя председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да отдръпна предлагането си: " Рано е за сходен спор ", беше безапелационен Горанов.

Другото предложение на ГЕРБ е обвързвано с световната стратегия за облигации, през която страната ни излиза на външните пазари.

Предложено е увеличение на размера ѝ, само че при опазване на лимита на нов държавен дълг от 10 милиарда лв. през 2020 година.

От своя страна БСП предлага парите за рационализация на армията да бъдат ориентирани към справяне с последствията от рецесията, нанесени от рестриктивните мерки поради Covid-19, обяви депутатът от левицата Румен Гечев по време на изключителното съвещание за актуализацията на бюджета.

Мярката ще обхване 42 000 души и ще коства 914 млн. лв., разгласи Гечев: " Субсидиите, които предлагаме, са в размер на една минимална работна заплата, в това постоянно и осигуровки за всеки месец от изключителното състояние за всички наети на трудов контракт в частния бранш към 13 март 2020 година, които вследствие на ограничаващите ограничения са в неплатен отпуск. Второ - дотации в размер на една минимална работна заплата, включително и осигуровки за тези самонаети лица, които мога да работят заради изключителни ограничения ".

Йордан Цонев от ДПС поиска промени при мярката 60 към 40, при която  страната ще даде само 60 % от заплатата на служащите в предприятия, които изпитват компликации поради Covid-19, а останалите 40 % от заплатата плюс всички осигуровки остават за сметка на компаниите: " Частта 60, която страната поема, страната да поеме върху тези 60 % и осигуровките. Виждате, че има реакция отрицателна против това предложение, а то не е неприятно предложение - това предложение е анонс на държавното управление и за съпричастност на бизнеса към този развой. Но мисля, че по този начин ще бъде още по-справедливо ".

Движение за права и свободи настоява и за промени в схемата за подкрепяне на бизнеса през Българската банка за развиване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР