БГНЕС Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев защити действията на главния прокурор

...
БГНЕС
Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев защити действията на главния прокурор
Коментари Харесай

Плевнелиев: Радев се вживява в ролята на добрия генерал, който постоянно плюе

 БГНЕС Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев отбрани дейностите на основния прокурор Иван Гешев в последните дни.

Шефът на Комисията по хазарта признал всичко, човек на Божков заловен във Виена

" Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефикасна, че не е дейна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия чакахме прокуратурата да стигне до високите равнища, до най-богатите българи, до олигарсите. Това стартира да се случва, това е положително желание ", съобщи Плевнелиев тази заран пред Нова телевизия.

Самият Гешев съобщи във връзка издирването и задържането на предприемача Васил Божков, че прокуратурата ще направи всичко допустимо да върне следващия олигарх, който е опитал да избяга.

" За мен казусът е единствено един - откакто прокуратурата може да стигне до президента, когато има подозрение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има подозрение, че е нарушил закона, това е добре, тъй като никой към този момент не е ваксиниран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не съблюдават закона. Работи се на високи обороти, дадена е поръчка за деяние на всички вероятни фронтове. Необходими са резултати, само че би трябвало да се даде време ", разяснява още той.

И изрази единствено едно подозрение:

" Моето терзание е до каква степен всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, тъй че да има правдивост ".

Според Плевнелиев обаче поръчката на прокуратурата, че може да работи на тези равнища, би трябвало да получи поддръжката на обществото. Освен това са нужни синхронизирани дейности на всички равнища в страната - парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

" За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лева и да ги възстановим. Те няма по какъв начин да се изпарят ", разяснява Плевнелиев във връзка сумата, която съгласно прокуратурата Божков дължи на хазната от хазартния си бизнес.

Запитан може ли в отрасловата комисия и в Министерството на финансите да не се забележи, че такава огромна сума не се събира, той отговори:

" Проверяващите органи, а те не са 1-2, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, от дълго време е трябвало да създадат своята оценка на риска - къде има заплаха да се източат повече пари от публичния запас, къде по-малко, и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкоз пробити, те би трябвало да имат тази оценка на риска. Ако има опция посредством
хазарт или опиати, или противозаконна търговия с оръжие да се генерират голямо количество пари в сивия бранш, страната би трябвало да бъде извънредно фокусирана и да работи непрекъснато. В други браншове, където рискът не е толкоз огромен, би трябвало да се работи по различен метод ".

По мотив оповестения от прокуратурата запис с присъединяване на президента Румен Радев, Плевнелиев пък разяснява:

" В този проблем нещата са просташки, доста по-елементарни и битови, само че в друга степен доста по-важни, тъй като ни демонстрират към този момент същността на президента. В продължение на три години той се вживяваше в ролята на морална опция на всички останали, положителният военачалник, който непрекъснато сочеше и плюеше Народното събрание, държавното управление... Е, виждате, че не е никаква опция, това е човек, който в качеството си на началник на Висш съдебен съвет е погазил закона, с цел да назначи доближената нему девойка Генчева... ".

По мотив рецензиите, че се пуска запис, изработен посредством СРС, на настоящия президент, той сподели, че може би това в действителност не е било изцяло съответно, само че акцентира, че въпреки всичко Конституцията и законите са над всичко.

Росен Плевнелиев посочи, че министърът на защитата би трябвало да каже истината и да извади всички документи по случая.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР