БГНЕС По 20 лв. ще могат да получат ромчета от първи

...
БГНЕС
По 20 лв. ще могат да получат ромчета от първи
Коментари Харесай

По 20 лв. ще получава всяко циганче в училище

 БГНЕС По 20 лева ще могат да получат ромчета от първи до четвърти клас, само че те ще се употребяват единствено и само за образователни принадлежности - тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и други Средствата ще бъдат отпускани от МОН по националната стратегия " Подпомагане на общините за осъществяване на действия за просветителна десегрегация ". Програмата има очакван бюджет от 1 млн. лева, написа " Монитор ".

За децата в предучилищна възраст и за учениците от пети до седми клас също е планувано финансиране за пакети с образователни принадлежности и материали. Сумата за тях е до 15 лева

За учениците в прогимназиални класове помощта може да скочи до 30 лв., защото учат повече предмети и им трябват повече принадлежности.

Допълнителното финансиране ще бъде представяно на общините, с цел да могат малчугани в предучилищна възраст и възпитаници, които посещават сегрегирани детски градини или учебни заведения, да бъдат пренасочени към несегрегирани просветителни институции и да им бъдат обезпечени нужните образователни принадлежности.

За превоза до приемните просветителни институции (такива, в които се образоват деца и възпитаници, които не са от етнически малцинства – б.а), също са планувани спомагателни средства. Учениците или малчуганите от детските градини могат да получават до 20 лева за карта за градския превоз или до 1,40 лева за билетче за всяко пътешестване.

Превозът може да се прави и с миниавтобуси с до 22 места или огромни рейсове с над тази численост.

Когато напредването от кварталното учебно заведение до приемащото е за лична сметка въз основа заповед на кмета на община или школския шеф, финансирането е до 1,10 лева./км за дребния рейс и до 1,60 лева./км за огромния.

Отделно за до 22-местните транспортни средства ще бъдат давани и до 4000 лева за поддръжка, а за огромните – до 6000 лева Когато по националната стратегия е подписан контракт със профилирана компания, то ще бъдат отпускани единствено до 1,65 лева./км за дребните рейсове и до 2,45 лева./км за огромните.

Всяка община, в която има ромски махали или квартали с преобладаващо население от малцинствата и има риск от вторична сегрегация на учебните заведения или детските градина в региона, може да се включи със собствен план, само че се изисква и 10% самофинансиране.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР