БГНЕС От мястото е разрушена “стилизираната капка, в която бяха преплетени

...
БГНЕС
От мястото е разрушена “стилизираната капка, в която бяха преплетени
Коментари Харесай

Гавра в Северна Македония: Изкъртиха паметника на жертвите от кораба Илинден

 БГНЕС От мястото е разрушена “стилизираната капка ", в която бяха преплетени 15 железни рози. Тя подсещаше за трагичния случай в Охридското езеро на 5 септември 2009 година.

През последните три дни в прилежаща районен съд Македония избухна нова нервност във връзка изявлението на премиера Зоран Заев пред БГНЕС. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, дружно с група някогашни комунистически фигури като Бранко Цървенковски и най-близкият политик до Никола Груевски – Георге Иванов са измежду водещите фигури в новата акция против България. В пропагандата вземат участие голям брой медии.

При трагичния случай се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира “Свети Наум ". Корабът “Илинден " потъна на 200 м от брега.

В изявлението пред БГНЕС Зоран Заев съобщи, че двата народа имат обща история.

“Гоце Делчев е бунтовник и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в интерес на другарството сред нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем позитивна атмосфера за младежите, с цел да употребяват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през интервала, който следва. България не е фашизъм, България е наш другар. Новите генерации не знаят цялата тази реалност, а тя би трябвало да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това въздейства на хората по един доста неправилен метод. Ако някой си разрешава да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го разреша. Държавата не взе участие в това ", сподели още Заев.

Министерство на външните работи изрази дълбокото си отвращение по отношение на кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба " Илинден “ в Охрид.

“Подобно отношение към паметта на българските туристи, починали на 5 септември 2009 година, е неприемливо ", подчертаха от Министерство на външните работи пред БГНЕС и прибавиха: Надяваме се, че тази вандалска демонстрация няма да остане незабелязана от страна на управляващите в Република Северна Македония и причинителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР