БГНЕС От днес продължава увеличението на възрастта и осигурителния стаж за

...
БГНЕС
От днес продължава увеличението на възрастта и осигурителния стаж за
Коментари Харесай

Стажът за пенсиониране нараства

 БГНЕС От през днешния ден продължава нарастването на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране. За дамите от най-масовата, трета категория труд, възрастта се усилва с два месеца по отношение на 2019-а и към този момент е 61 години и 6 месеца. 

За мъжете нарастването е с един месец и става 64 години и 3 месеца. 

За да се пенсионират, дамите към този момент би трябвало да има 35 години и 10 месеца застрахователен стаж. За мъжете той към този момент е 38 години и 10 месеца. И за двата пола това е с два месеца повече, спрямо предходната година.

Ако хората нямат право на пенсия, тъй като не извършват посочените условия за възраст и стаж, те могат да се пенсионират на възраст 66 и половина години при най-малко 15 години автентичен стаж.

Крайната цел на плавното покачване на пенсионната възраст и тя да се изравни и за мъжете и за дамите да стане 65 години през 2037 г.  Таванът на пенсиите остава 1200 лв.. 

До 1 юли минималната пенсия ще бъде 219,43 лева, след което ще стане 250 лева. 

Също от 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година ще се усилят с 6.7 на 100.

Запазва се интервалът на погашение на компенсацията за бременност и раждане - 410 дни, както компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лева, оповестява БНР.

Минималните осигурителни приходи също остават без смяна по отношение на 2019 година, като се изключи случаите, за които минималният приход е по-нисък от минималната работна заплата за страната. Тогава той се приравнява на новия размер на минимална заплата - 610 лева

Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се нараства от 560 до 610 лева, а за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители - от 400 на 420 лева. 

Запазват се и миналогодишните размери на компенсациите за безработица - минималното е 9 лв. дневно, а оптималното - 74,29 лв.. 

През 2020-а се резервира и режимът на погашение на болничните - първите три дни от работодателя, а по-късно от Държавното публично обезпечаване. Запазват се също интервалът и компенсациите при раждане и развъждане на дете до 2-годишна възраст. Остават непроменени и осигурителните вноски и разпределението им в съответствие 40 към 60 %.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР