БГНЕС Остър спор се разрази в пленарната зала по време на

...
БГНЕС
Остър спор се разрази в пленарната зала по време на
Коментари Харесай

Скандал в парламента! Трябва ли депутатските заплати да паднат до минималното?

 БГНЕС Остър спор се развихри в пленарната зала по време на днешното заседание на Народното събрание. Причината – другите оферти за нов размер на депутатските заплати, съобщи БГНЕС.

От ГЕРБ оферират възнагражденията да бъдат " замразени " до края на изключителното състояние, като не се преизчисляват на база на междинната заплата от последното тримесечие, а да останат на равнищата от края на декември 2019 година Тогава депутатите са се разписвали против към 3 700 лв. съществена сума, като в нея не влизат спомагателните средства за стаж, научна купа или присъединяване в разнообразни комисии. Според ръководещите предлагането им не е популистко, а по-скоро е жест на взаимност към хората по време на рецесия. " Работата на политика е да прави правилните неща, съгласно неговите чувства ", аргументира тезата Александър Ненков от ГЕРБ.

Депутатите одобриха по какъв начин да работят в изискванията на изключително състояние

Идеята получи поддръжка измежду депутатите от Движение за права и свободи, които от своя страна предложиха спестените средства да отидат по сметка на здравното министерство, с цел да послужат на страната ни в битката за COVID-19.

Опозицията обаче насочи свое различно предложение – възнагражденията да бъдат изчислявани по нова формула, основаваща се на размера на минималната работна заплата за страната. От Българска социалистическа партия считат още, че " замразяването " би трябвало да стане в размера на сумата от края на предишния мандат на Народното събрание, които са малко на 3000 лв.. " Заплатите на политическия хайлайф да не се усилват автоматично с растежа на междинната, а да се дефинират на база на минималната заплата ", прикани водачът на левицата Корнелия Нинова от парламентарната естрада.

ГЕРБ предлага заледяване на депутатските заплати и дотациите за партиите

Коалиционния сътрудник " Обединени патриоти " също имаха свое виждане по тематиката. От Вътрешна македонска революционна организация желаеха депутатските заплати да бъдат орязани с 50% до края на изключителното състояние, а отсега нататък да се индексират само по един път в годината, както се прави при пенсиите.

Най-радикалното предложение бе на ВОЛЯ. От партията на Веселин Марешки настояха депутатите да получават само минимална работна заплата, която сега е 610 лв. за страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР