БГНЕС Не е моментът да си говорим за демокрация. Това заяви

...
БГНЕС
Не е моментът да си говорим за демокрация. Това заяви
Коментари Харесай

Министър Горанов: Не е моментът да си говорим за демокрация

 БГНЕС Не е моментът да си приказваме за народна власт. Това съобщи пред БНР министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че въведените строги ограниченията са свързани с това " да създадем причина за не положително разпространяване на ковид, а не да сътворяваме ограничавания ".

Горанов посочи, че строгите ограничения ще важат единствено в интервала на въведеното изключително състояние.

Според него не може да се приказва за мораториум върху заемите. Не одобряваме този популистки ход, който може да утежни положението на комерсиалните банки.

" Няма по какъв начин да приказваме за мораториум в едни облигационни връзки. Искате ли да създадем мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата - раздадените заеми от банките на обособени физически и юридически лица ", изясни той.

Министърът на финансите разяснява и финансовите ограничения, които са подхванати по отношение на изключителното състояние, с цел да се " помогне с запас от страна на страната и с регулаторни ограничения от страна на банковия контрол.

" Предприели сме ограничения да осигурим еластичност - с спомагателна капитализация на Българската банка за развиване ", уточни Горанов.

" Има неверно схващане, че Европейската комисия ще раздава пари на страните от Европейски Съюз. Това, което Европейска комисия реши, е, че от началото на февруари към този момент разпределените бюджети от настоящият Програмен интервал по обособените оперативни стратегии могат да бъдат употребявани за битка с ковид. Те ни споделиха: " Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за възможни разноски, за всички ограничения, които можете да докажете, че са за битка с епидемията ". Това не са нови пари, не са спомагателни пари, които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове ", безапелационен беше министър Горанов.

Той посочи, че под управлението на вицепремиера Томислав Дончев се преглеждат оперативните стратегии, с цел да може да бъде употребен свободен финансов запас от тях.

" Част от разноските за закупуване на техника и инсталация от страна на Министерството на здравеопазването ще могат да бъдат финансирани от европейски фондове. Част от разноските, свързани с изплащането на спомагателните хонорари на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския обществен фонд ", сподели още Горанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР