БГНЕС Едва 41 на сто от ромите в България изразяват доверие

...
БГНЕС
Едва 41 на сто от ромите в България изразяват доверие
Коментари Харесай

ЕК: Ромите в България нямат доверие в полицията и правосъдието

 БГНЕС Едва 41 на 100 от ромите в България показват доверие в полицията, а единствено 22 на 100 имат вяра в правораздаването. Това демонстрират данни, показани през днешния ден от Европейската комисия (ЕК) във връзка използването на тактиките за това малцинство в Европейския съюз.

Пояснява се, че ромите в България са 750 000 по данни на Съвета на Европа от 2012 година или 10,56 на 100 от популацията. Допълва се, че 37 на 100 от дамите и 12 на 100 от мъжете от това малцинство у нас подписват брак преди да навършат пълноправие.

Като огромен минус се отбелязва всеобщата липса на здравни осигуровки измежду българските роми. Отчита се, че съществува заплаха при скупчване на роми да избухне принуждение, да настъпи ужас в публичния ред и да се правят разнообразни закононарушения, в това число с използването на огнестрелно оръжие.

Европейска комисия регистрира позитивните ограничения, подхванати от нашата страна, като безплатното обезпечаване на детски градини, предучилищно обучение, образование на начални учители. Отбелязва се, че у нас съществуват стратегии за обезпечаване на претовареност, за препоръки и поощрение на ромите в търсенето на работа.

Като верен метод комисията прави оценка въвеждането на така наречен " здрави медиатори ", които коментират опциите на ромите да получат лекарска грижа. Приветства се обезпечаването на ваксини даже за ромите в отдалечените краища на страната. Препоръчва се всички ограничения за това население да бъдат тясно съобразени с потребностите на място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР