БГНЕС Човек да може да си избира дали да си купи

...
БГНЕС
Човек да може да си избира дали да си купи
Коментари Харесай

Симеонов: Хората да изберат генерици в аптеката, а не само предписаното от лекаря

 БГНЕС Човек да може да си избира дали да си купи предписаните от лекар медикаменти, или по-евтиния генерик. Това оферират Валери Симеонов и партията му НФСБ, заяви той пред Нова тв.

" Генерикът е лекарство, за което е изминал лицензионният интервал. Tова го прави на ниска цена. Мога да дам образец с аспирина. През 90-те струваше стотинки, в този момент е безценен, тъй като е на избрани производители ", уточни той.

" Ние предлагаме хората да изберат генерици в аптеката, а освен това, което им е предписано от лекаря. Така ще лимитират разноските си за медикаменти, а изключително за пенсионерите това е доста огромен разход. Това в въведено в доста европейски страни, единствено в България, Малта и Австрия не е ", сподели някогашният вицепремиер.

Посочи, че в Германия над 50% от медикаментите, които се продават, са генерици. " Те по-прости и небогати ли са от нас ", запита Сименов. С нашата концепция пациентът ще може да избере по-евтиното лекарство, а не новата лъскава опаковка, уточни той.

" Ограничаваме опцията за облага на огромните алчни фармацевтични колоси. Те стимулират лекарите да предписват продуктите им по най-различни способи, може даже да е симпозиум на другоземен остров ", аргументира се водачът на НФСБ.

Това не е позицията на Валери Симеонов и на НФСБ, а на фармацевтите, приключи някогашният вицепремиер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР