БГНЕС България остава държавата с най-проблематичния медиен климат в ЕС. Това

...
БГНЕС
България остава държавата с най-проблематичния медиен климат в ЕС. Това
Коментари Харесай

България се нареди между Непал и Гвинея в печална класация

 БГНЕС България остава страната с най-проблематичния медиен климат в Европейски Съюз. Това демонстрира Индексът за независимост на пресата за 2020 година на " Репортери без граници ", който обгръща 180 страни. В него България заема 111-то място. На 110-то е Гвинея. А на 112-то място се нарежда Непал.

" С помощта на европейски пари правителството в страната си купува лоялна публицистика ", подчертава организацията. Според " Репортери без граници ", в България самостоятелните медии са обект на правосъден тормоз, а критичните журналисти стават жертва на очернящи акции и принуждение.

За втора поредна година България заема 111-то място. Това е второто най-лошо класиране за страната след 2016 година - тогава тя беше 113-та в света. Най-добри резултати в Индекса за независимост на пресата България реализира през 2003 година. Тогава тя беше класирана на 34-то място.

Норвегия е страната с най-свободни медии

Балканските страни Албания, Сърбия и Черна гора, които не са част от Европейски Съюз, заемат по-добри места в класацията, в сравнение с България - надлежно 84, 93 и 105. А Унгария, където държавното управление управлява огромна част от медиите, е на 89 място. Северната съседка на България - Румъния - е още по-напред в класацията. Тя заема 48 място. Доста по-тежко е ситуацията в Русия (149) и Турция (154). 

Норвегия продължава да е отличник по независимост на пресата, следвана от Финландия, Дания, Швеция и Нидерландия. Германия също заема едно от предните места - страната се изчаква с две места в класацията до номер 11. Това се дължи на намалелия брой " набези против публицисти ". Като съществена причина за позитивната наклонност е маркирана " неналичието на дяснопопулистки митинги с мащабите на тези през края на лятото на 2018 година в Кемниц и Кьотен ".

На дъното на класацията са сложени диктатури, при които не е позволена " никаква самостоятелна "  журналистика - Северна Корея (180), Туркменистан и Еритрея.

Унгария на Орбан е по-напред от България на Борисов - 89 против 111 място

Журналистите са сложени под напън от доста направления

Според " Репортери без граници ", публицистите по света са сложени под голям напън. Сред главните провокации пред медиите са властническите режими, репресивните закони против хипотетични " подправени вести "  и ерозията на обичайните медийни бизнес модели. Тревожните трендове се виждат още преди експлоадирането на пандемията от Ковид-19. " Който желае да обезпечи свободен достъп до самостоятелна информация в бъдеще, би трябвало и в сложните времена да се застъпва за това, публицистите да могат гладко да проверяват и осведомят ", акцентират от организацията.

Китай, Саудитска Арабия и Египет са измежду страните, чиито властнически режими се пробват да потискат разпространението на самостоятелна информация непременно. От " Репортери без граници "  предупреждават, че в Русия, Индия, Филипините и Виетнам " армии от тролове по поръчка на ръководещите "  разпространяват дезинформации, с цел да " изкривяват публичното мнение и да дискредитират сериозните публицисти ".

Президентите на Съединени американски щати (45 място) и Бразилия (107 място) са посочени за образец като политици, които демонстрират  " неприязън " и дори  " открита ненавист "  към публицистите. България, Румъния, Словакия и Съединени американски щати са измежду страните, в които " намаляването на приходите от реклама "  води до " ограничение на редакциите, облагодетелстване на концентрацията на медийната благосъстоятелност "  и " спор на ползи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР