БГНЕС Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите

...
БГНЕС
Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите
Коментари Харесай

Д-р Кацаров: Не е уместно Щабът да се хвали, повечето от реакциите и прогнозите им бяха погрешни

 БГНЕС " Самохвалството в този случай е несвоевременно, тъй като множеството от реакциите и прогнозите на щаба бяха неправилни ". Това сподели пред БНР доктор Стойчо Кацаров - ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, някогашен зам.-министър на опазването на здравето. Коментарът му в предаването " Преди всички " беше по отношение на оповестеното преустановяване на ежедневните брифинги на Националния действен щаб и декларираното от премиера Бойко Борисов:  " Справихме се прелестно в една доста тежка болест и пандемия ". 

Д-р Кацаров напомни първите оценки на епидемията, декларирани от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този ковид, а по-късно се е стигнало до изказване, че това е най-страшната болест, с която човечеството в миналото се е сблъсквало.

" Отмяната на брифингите на НОЩ и анулацията на изключителните ограничения идва на фона на 25 новозаразени, а оповестяването на изключителното състояние на 13-и март беше при 10 нови инфектирани ", разяснява още той.

По думите му и до момента липсва оценка на епидемиологичната конюнктура в страната:

" Организацията през цялото време беше неприятна - липсваше проект и оценка ". Според него това демонстрира нуждата от промяна и смяна в здравните институции и изобщо в здравната система.

По думите на специалиста медицинските центрове и ДКЦ са с моного ниски доходи, тъй като не са имали работа по време на изключителното състояние, даже лекари се е налагало да излизат в отпуска:

" Този проблем би трябвало да се свърже с последствията от него, тъй като неналичието на прегледи и проучвания ще се отрази отрицателно на хората с други болести. Когато оценяваме дейностите против ковид, не би трябвало да забравяме, че вследствие на тази водена политика доста хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има неприятни последствия за тях в бъдеще, от позиция на тяхното здраве ".

Той предвижда увеличение на прегледите и хоспитализациите в идващите месеци, само че означи, че и след анулацията на изключителното състояние в страната към момента има боязън у хората да вървят в болница, с цел да не се заразят с Covid-19.

До 9-и юни ще продължи публичното разискване на тактиката, която да понижи доплащането от страна на пациента от 50% на 33%:

" За да бъде реализирана тази цел, би трябвало да се подхващат подобаващите ограничения. В тази тактика не виждам написани подобаващи ограничения за това ". 

Той изясни, че цената на медицинските услуги не зависи от държавното управление и от Здравната каса, а зависи от себестойността им, търсенето и предлагането: 

" Колкото по-малко заплаща Здравната каса, толкоз повече ще заплаща пациентът. Първото нещо, което би трябвало да се възнамерява, в случай че искаш да ограничиш разноските на пациентите, е да увеличиш бюджета на НЗОК. В тактиката такова нарастване не е планувано, тогава по какъв начин можем да реализираме по-малко заплащане от страна на пациента ".  

Д-р Кацаров уточни, че в обсъжданата тактика няма и намек за ограничения, които да водят до усилване на конкуренцията сред лечебните заведения, която би довела до по-добро качество и по-ниски цени за пациентите.

" Това е добре. Трябва по закон да им се разреши да подписват контракти със Здравната каса ", изрично съобщи анализаторът и като добра мярка в Закона за лечебните заведения, който ще се гледа през днешния ден в Народното събрание, уточни и това, че средствата от продажбата на части от общински и държавни лечебни заведения ще могат да бъдат употребявани като инвестиция и за погасяване на задължения:

" Още по-добре ще е, в случай че им разрешат да се приватизират напълно ", добави той и посочи, че има възможност да изчезнат общинските и държавни лечебни заведения, в случай че стартират да се разпродават на части, с цел да си погасят задълженията:

" Най-вероятно по този начин ще се случи, по тази причина е по-добре да се приватизират сдруженията, тогава шансът им да оцелеят и да останат на пазара е по-голям. Но това няма да стане по разбираеми аргументи, тъй като това е положително място за назначение на партийни приятели - в бордовете на тези лечебни заведения ", съобщи доктор Кацаров и добави, че другата причина е, че са положително място за източване на държавен запас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР